Cytrynowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny, wilgotny biszkopt przełożony masą cytrynową.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru kryształu
    5 jajek
    łyżka proszku do pieczenia
    4 łyżki wody

    Masa :
    1 szklanka cukru kryształu
    kopiasta łyżka masła
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    skórką startą z 1 cytryny
    sól z półtorej cytryny
    2 szklanki wody

    Lukier :
    sok z połowy cytryny
    pół szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Białka ubić z cukrem. Dodawać po 1 żółtku i po 1 łyżce wody .Następnie wsypać mąkę z proszkiem ,wymieszać delikatnie łyżką i wylać na blachę .Piec w 160 stopniach około 30 minut. Blacha o wymiarach u mnie 37x 21 cm.
  • 2. Masa :
    Żółtka utrzeć z cukrem mikserem, dodać wodę i mąkę ziemniaczaną ,masło ,sok i skórkę z cytryny. Wszystko razem zmiksować. Postawić na małym ogniu, mieszać co jakiś czas. Masa musi zgęstnieć .
  • 3. Biszkopt przekroić wzdłuż .Gorąca masę wylać na biszkopt. Przykryć druga częścią.
  • 4. Lukier:
    Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Zimne ciasto polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować