Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką

4.45 (169 ocen)

  • 60 min

Podczas robienia tego ciasta przeniosłam się już do okresu wiosny.ten cudnie pachnący wypiek zrobił niezłą furorę wśród mojej rodziny. W tym przepisie wykorzystałam dużo cytryny, ale bez obaw, ciasto nie jest kwaskowe jakby się mogło wydawać, każdy jego kęs to ogromny powiew świeżości i orzeźwienia

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:

    4 jajka L (temperatura pokojowa)
    75 g mąki pszennej krupczatki
    75 g mąki ziemniaczanej
    60 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka wody
    szczypta soli

    krem budyniowy:

    125 ml soku z cytryny ( z ok. 2 i pół cytryny)
    2 op budyniu śmietankowego
    1 szkl cukru
    1,5 szkl wody
    120 g masła (temperatura pokojowa)
    2 łyżki spirytusu

    poncz:

    1/2 szkl wina CIN - CIN lemon
    sok z 1/2 cytryny

    pianka cytrynowa:

    500 g śmietany 36%
    1 galaretka cytrynowa
    1 szkl wody
    2 łyżki cukru pudru

    wierzch:

    1 galaretka cytrynowa
    skórka otarta z 1 cytryny
    bita śmietana
    cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

4.45 (169 ocen)

Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: wszystkie składniki potrzebne do wykonania biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Gdy białka będą już lśniące, dodajemy po 1 łyżce cukru i żółtka. Obydwie rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiewamy 3 krotnie i dopiero wsypujemy do masy. Na koniec wlewamy 1 łyżkę wody i całość mieszamy za pomocą szpatułki. Dno blachy o wymiarach 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej biszkopt. Z wysokości kolan blachę upuszczamy 2 razy (uwaga na płytki!:)), a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok 25 minut. Gdy biszkopt się już upiecze, wyciągamy go z gorącego piekarnika, ponownie dwukrotnie rzucamy nim o podłogę i zostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  • 2. Masa budyniowa: w 1/2 szkl wody rozprowadzamy budynie. Sok cytrynowy, cukier i 1 szkl wody doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mieszankę. Budyń gotujemy tak długo, aż wyraźnie zgęstnieje. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Zimny biszkopt nasączamy wermutem wymieszanym z sokiem cytrynowym. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu. Na koniec wlewamy spirytus i na bardzo małych obrotach miksujemy. Masa powinna być jednolita, lekko ,,budyniowa".
  • 4. Pianka cytrynowa: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na puch i dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną piankę rozsmarowujemy na masie budyniowej.
  • 5. Wykończenie ciasta: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 l wody i dodajemy do niej startą skórkę cytrynową. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej schować do lodówki na noc, aby się przegryzło. Przed podaniem każdy kawałek dekorujemy kleksem z bitej śmietany i cukrową posypką.

    SMACZNEGO :)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/02/ciasto-cytrynowe-z-kremem-i-galaretka.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować