Ciasto cytrynowiec

4.5 (183 ocen)

Bardzo proste, tanie i szybkie w wykonaniu ciasto cytrynowe z lukrem. Gorąco polecam.

Składniki:

  • 200 g - masła
    200 g - cukru pudru
    250 g - mąki
    1½ łyżeczki - proszku do pieczenia
    4 - jajka
    Do dekoracji
    lukier
    skórka z cytryny
    Masa
    2 szklanki - wody
    1½ szklanki - cukru
    sok i skórka z 2 cytryn
    2 szt - żółtek
    3 łyżki - mąki ziemniaczanej
    1 łyżka - wody
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Ciasto cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jajka. Upiec trzy placki - na blaszkach o wymiarach 24 x 24 cm (180 st. C, 15 minut, foremki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).
  • 2. Z cytryn otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną - tak, by powstała jednolita masa. Czasem trzeba regulować ilość dodawanej mąki - jeżeli cytryny są większe i bardziej soczyste, dodajemy więcej, jeśli mniejsze, mniej.
  • 3. Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu wlać masę cytrynową, gotować cały czas mieszając (aż zgęstnieje). Jeszcze ciepłą masą przełożyć placki. Wierzch ciasta pokryć lukrem (sok z cytryny i cukier puder - ile zabierze).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować