Bardzo proste, tanie i szybkie w wykonaniu ciasto cytrynowe z lukrem. Gorąco polecam.
Składniki:
200 g - masła
200 g - cukru pudru
250 g - mąki
1½ łyżeczki - proszku do pieczenia
4 - jajka
Do dekoracji
lukier
skórka z cytryny
Masa
2 szklanki - wody
1½ szklanki - cukru
sok i skórka z 2 cytryn
2 szt - żółtek
3 łyżki - mąki ziemniaczanej
1 łyżka - wody
Ciasto cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jajka. Upiec trzy placki - na blaszkach o wymiarach 24 x 24 cm (180 st. C, 15 minut, foremki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).
2.Z cytryn otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną - tak, by powstała jednolita masa. Czasem trzeba regulować ilość dodawanej mąki - jeżeli cytryny są większe i bardziej soczyste, dodajemy więcej, jeśli mniejsze, mniej.
3.Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu wlać masę cytrynową, gotować cały czas mieszając (aż zgęstnieje). Jeszcze ciepłą masą przełożyć placki. Wierzch ciasta pokryć lukrem (sok z cytryny i cukier puder - ile zabierze).
Komentarze