Węgierski Kürtöskalács (kurtoszkołacz)

4.46 (212 ocen)

  • 2 godz.

Kürtöskalács to tradycyjny węgierski smakołyk. Jest to drożdżowy przysmak, sprzedawany przeważnie w okresie świątecznym na targach i jarmarkach, wypiekany na żywym ogniu, obecnie często można go kupić w miejscowościach turystycznych pod nazwą „kołacz”.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto
    0,5 kg mąki pszennej
    1 jajko
    1 żółtko
    2 łyżki cukru pudru
    50 g stopionego masła
    300 ml mleka
    25g drożdży
    szczypta soli
    4 wyparzone szklane butelki bez etykiet

    Posypka
    stopione masło (ok. 1 łyżka)
    cukier kryształ
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.46 (212 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kołacz Desery Ciasto

Węgierski kürtöskalács (kurtoszkołacz) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże dodać do 50 ml letniego mleka, wsypać trochę cukru i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać rozczyn z drożdży do pozostałych suchych i mokrych składników a następnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut.
  • 2. Po wyrośnięciu rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na duży prostokątny placek. Nożem do pizzy ciąć ciasto na długie (ok. 30 cm) prostokąty o długości krótszego boku 1,5-2,5 cm.
  • 3. Butelki posmarować olejem a paski ciasta nawinąć na nie tak, aby krawędzie się stykały. Kilka razy butelkę przeturlać jak wałek po blacie by paski przylegały do siebie. Ciasto posmarować masłem i obtoczyć w cukrze.
  • 4. Kürtöskalács piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C sprawdzając po 10 minutach co minutę czy się nie przypala (długość pieczenia zależy od grubości nawiniętego ciasta). Gorące obtoczyć w cynamonie uważając by nie poparzyć się o gorące butelki.

Porady

Gotowe kołacze można obtaczać w posypce, kremie czekoladowym, orzechach, wiórkach kokosowych, roztopionej czekoladzie i wszystkim tym na co masz ochotę :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować