Kurtosz kołacz - węgierski przysmak

4.5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Kołacze (kurtoszkołacz, kürtöskalács) to węgierskie ciasto w kształcie walca. Od kilku lat są w Polsce niezwykle popularne i nie ma się czemu dziwić - są przepyszne! Tradycyjnie, powinny być wypiekane na ogniu, ale w domowych warunkach można upiec je w piekarniku.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mąka pszenna - 500g
    Cukier - 6-8 łyżek (jeśli planujecie słodkie dodatki, wystarczy 6)
    Drożdże świeże - 25g
    Jajka - 2szt
    Masło - 80g
    Mleko - 200ml
    Sól - szczypta

    Dodatki:
    Masło rozpuszczone do smarowania - ok 100g
    Cukier do obtoczenia, u mnie z dodatkiem cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Kołacz Ciasto drożdżowe

Kurtosz kołacz - węgierski przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mleko podgrzewamy - powinno być lekko ciepłe. Dodajemy drożdże i 1 łyżkę cukru. Zostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
    Masło rozpuszczamy.
    Mieszamy mąkę, masło, jajka, sól, cukier i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
    Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, powinno podwoić swoją objętość.

    Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części.
  • Kurtosz Kołacz - węgierski przysmak 2. Do pieczenia użyłam specjalnych form do kołaczy - można bez problemu kupić je w internecie. Można użyć także drewnianych wałków, ale musiałyby mieć podpórkę, na której je położycie.

    Porcje ciasta wałkujemy i rozciągamy w cienkie paski. Zawijamy je wokół natłuszczonej formy.
  • Kurtosz Kołacz - węgierski przysmak 3. Następnie lekko dociskamy (wałkujemy formą jak wałkiem do ciasta).
  • Kurtosz Kołacz - węgierski przysmak 4. Kołacze umieszczamy na stojaku.
    Smarujemy rozpuszczonym masłem.

    Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 18 minut. Co 6 minut obracamy formy o 1/3 obrotu, aby upiekły się równomiernie.
  • Kurtosz Kołacz - węgierski przysmak 5. Po upieczeniu kołacze znów smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze.

    Podajemy na gorąco!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Cukier Masło Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować