Placek węgierski

  • wyświetlono: 2693 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

duzy placek z duzym nadzieniem

luna19
  • 60min

Składniki

na placki
500 g ziemniaków
2 łyżki mąki
1 cebula
1 marchewka
pieprz
sól
szczypta chili
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka proszku do piecz.

na sos
500 g mięsa mielonego
1 cebula
100 g pieczarek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryka
przyprawa węgierska
pieprz
sól
bazylia
majeranek
natka selera
papryka czerwona ok 1 łyżeczka
pół szkl wody

Sposób przygotowania przepisu:

Placek węgierski

  • 1. Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce , razem z cebulą i czosnkiem, dodać mąkę i przyprawić do smaku. Smażyć duże placki wielkości naleśnika.

    Sos:
    Na patelni podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać mięso, chwilę podsmażyć i podlać wodą, dodać koncentrat i pokrojoną paprykę. Dusić pod przykryciem, po 10 minutach odkryć i odparować.

    Placki podawać złożone na pół z dużą ilością sosu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

plackikuchnia węgierska

Komentarze

Podobne przepisy

Kociołek węgierski

Dodane przez: pao77

Kociołek węgierski

Powiedzenie mówi, że węgierska...

Bułeczki o smaku węgierskiego leczo

Dodane przez: Cukiereczek

Bułeczki z węgierskim leczo

Uwielbiam kuchnię węgierską za...

Dodane przez: PolskaGotuje

Węgierski kociołek

Oryginalny kociołek węgierski a...

Gulasz węgierski

Dodane przez: eluchap

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski - to pachnąca...

Węgierski kociołek z kurczakiem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Węgierski kociołek z kurczakiem

Syty i szybki pomysł na węgierski...

image-028p7i0

Dodane przez: ewuska2016

Gulasz węgierski

Najlepiej smakuje podany z wiejskim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE