Placek węgierski

4.48 (166 ocen)

  • 60 min

duzy placek z duzym nadzieniem

  • 60 min

Składniki:

  • na placki
    500 g ziemniaków
    2 łyżki mąki
    1 cebula
    1 marchewka
    pieprz
    sól
    szczypta chili
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka proszku do piecz.

    na sos
    500 g mięsa mielonego
    1 cebula
    100 g pieczarek
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 papryka
    przyprawa węgierska
    pieprz
    sól
    bazylia
    majeranek
    natka selera
    papryka czerwona ok 1 łyżeczka
    pół szkl wody
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placek węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce , razem z cebulą i czosnkiem, dodać mąkę i przyprawić do smaku. Smażyć duże placki wielkości naleśnika.

    Sos:
    Na patelni podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać mięso, chwilę podsmażyć i podlać wodą, dodać koncentrat i pokrojoną paprykę. Dusić pod przykryciem, po 10 minutach odkryć i odparować.

    Placki podawać złożone na pół z dużą ilością sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować