Pierogi ruskie wg. przepisu mojej mamy

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Moja mama, jak to mama, robi najlepsze pierogi ruskie na świcie. Farsz jest idealnie doprawiony a ciasto delikatne i miękkie. Mimo tego, że robię je z tego samego przepisu co mama moje pierogi zawsze smakują inaczej :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto na pierogi ruskie:

    300 g mąki pszennej
    200 ml ciepłej przegotowanej wody

    Farsz do pierogów:
    0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    200 g twarogu
    1 cebula
    łyżka smalcu
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie wg. przepisu mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto na pierogi z mąki i wody dodając wodę do miski z mąką stopniowo. Ser pokruszyć i wymieszać z utuczonymi, wystudzonymi ziemniakami, doprawić solą i pieprzem. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce smalcu, dodać do nadzienia razem z roztopionym smalcem, wymieszać.
  • 2. Ciasto rozwałkować na płaski placek, od szklanki wykrawać kółka z ciasta. W środek wkładać po dużej łyżeczce farszu, szczelnie zakleić pieróg i oprószyć mąką. Wrzucać do wrzącej wody i gotować od chwili wypłynięcia na powierzchnię 3-5 minut w zależności od grubości ciasta.

Porady

Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, ewentualnie skropione tłuszczem i cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować