Ciastka kruche z maszynki do mięsa

4.69 (262 ocen)

  • 60 min

Znalazłam ostatnio w piwnicy starą maszynkę do mięsa z końcówkami do wyrobu ciasta. Postanowiłam wypróbować przepis mojej mamy. Ciastka z maszynki okazały się przepyszne, a zabawa była świetna. Polecam zwłaszcza osobom mającym małych kucharzy w domu!

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    2 żółtka
    150 g cukru pudru
    250 g masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.69 (262 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Ciastka z maszynki

Ciastka kruche z maszynki do mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników, szybko zagniatamy, jednolite ciasto. Przygotowujemy do pracy maszynkę do mielenia mięsa. Przykręcamy specjalną nakładkę do ciasteczek, ustawiając swój ulubiony kształt.
  • 2. Ciasto partiami wkładamy do maszynki i kręcimy. Powstające w ten sposób węże dzielimy na kilkucentrymowe kawałki.
  • 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze ciasteczka. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180*C około 10-15 minut.

Porady

Jeśli lubisz do części ciastek z maszynki możesz dodać kakao. Tak możesz zrobić czekoladowe ciasteczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na rurki z kremem!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować