Duszona tykwa jest słodka i chrupiąca, smakuje rewelacyjnie :)
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
5 arkuszy prasowanych wodorostów nori
250 g ryżu do sushi
sos do ryżu:
3,5 łyżki octu ryżowego
1,5 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
dodatki:
100 g łososia wędzonego
100 g duszonej tykwy
1 ogórek
6 paluszków surimi
kilka filecików anchois
serek typu philadelphia
1/2 awokado
biały i czarny sezam
do podania:
sos teryiaki i sos sojowy
marynowany imbir
pasta wasabi
1.Ryż ugotować w 1,5 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, a następnie dodać do ugotowanego ryżu. Wymieszać i wystudzić.
Maki: Na arkusz nori nałożyć do 3/4 długości ryż. Na ryżu rozsmarować serek, na to ułożyć plasterki łososia, paski tywky i ogórka. Zwinąć przy pomocy maty.
Uramaki: Na macie rozłożyć arkusz nori, na nim ryż,posypać ziarnami sezamu, przykryć folią spożywczą, docisnąć i odwrócić ryżem do spodu. Wzdłuż ułożyć dodatki. Zwinąć przy pomocy maty i folii, a następnie pokropić w 1,5 centymetrowe krążki. Podobnie postępujemy przygotowując uramaki z awokado, z tym że rolkę zwijamy, na niej układamy cienkie plasterki awokado i zawijamy w folię dociskając awokado do ryżu. Kroimy w folii i dopiero pojedyncze krążki rozwijamy.
Z arkusza nori przeciętego na pół przygotowałam 2 cienkie rolki uramaków, jeden z anchois drugi z tykwą :)
Komentarze