Tort z duchami na Halloween

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort brzoskwiniowo - śmietanowy z czekoladowym dripem - ale w wersji na Halloween. Przepyszna klasyka, gwarantowany deser na każdej imprezie.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt (do tortu potrzebujemy dwa biszkopty):
    - 6 dużych jajek;
    - 1 szkl. cukru;
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego;
    - 1 szkl. (z górką) mąki;
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa oreo:
    - 500ml śmietanki 30%;
    - 2 śmietan-fixy;
    - 2 łyżki cukru pudru;
    - 5 ciasteczek oreo.

    Masa śmietanowa:
    - 500ml śmietanki 30%;
    - 2 śmietan-fixy;
    - 2 łyżki cukru pudru.

    Masa brzoskwiniowa:
    - krojone brzoskwinie w puszcze;
    - 1 galaretka brzoskwiniowa.

    Drip:
    - łyżka masy śmietanowej bez oreo;
    - 1 tabliczka lekko gorzkiej czekolady.

    Oraz:
    - bezy;
    - czekoladki w kształcie dyń, czaszek lub innych halloweenowych wzorów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort z duchami na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort z duchami biszkopt 1. Pieczemy dwa biszkopty z 6 jajek.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Miksujemy, aż cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami, a następnie dodajemy żółtka oraz suche składniki. Biszkopt przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 23 cm. Studzimy, przekrawamy (docelowo mają powstać 4 placki).

    To jest dobry moment, aby odsączyć brzoskwinie z soku. Sokiem skrapiamy upieczone placki biszkoptowe.
  • 2. Masa oreo

    Śmietanę ubijamy przez chwilę, aż zacznie nieco gęstnieć. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Gdy masa stanie się jeszcze gęstsza, dodajemy śmietan-fixy i miksujemy, aż śmietana stanie się "twarda". Do śmietany dodajemy masę z ciasteczek oreo - zbieramy ją nożem z ciastka i dodajemy do miski z masą śmietanową. Krótko miksujemy. Ciastka kruszymy i dodajemy do masy. Mieszamy, a następnie wykładamy na jeden blat biszkoptu. Przykrywamy drugim blatem.
  • 3. Masa brzoskwiniowa

    Drugi blat ciasta (już skropiony sokiem z brzoskwiń) okładamy metalowym rantem od tortownicy, wykładamy brzoskwiniami. Galaretkę rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Studzimy, nieco chłodzimy i tężejącą wylewamy na brzoskwinie. Chłodzimy w lodówce, aż powstanie stała galaretka. Zdejmujemy rant.
  • tort z duchami masa 4. Masa śmietanowa

    Śmietanę ubijamy przez chwilę, aż zacznie nieco gęstnieć. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Gdy masa stanie się jeszcze gęstsza, dodajemy śmietan-fixy i miksujemy, aż śmietana stanie się "twarda". Łyżkę masy odkładamy do szklanej miseczki, gdzie przygotujemy później drip.

    2/3 masy śmietanowej wykładamy na trzeci blat tortu, przykrywamy czwartym plackiem. Pozostałą część masy wykładamy na wierzch i smarujemy boki tortu. Tak przygotowane ciasto chwilę chłodzimy w lodówce.
  • tort z duchami bezy 5. Drip
    Do pozostawionej śmietany dodajemy połamaną czekoladę. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając (jest to bardzo ważne!). Gdy powstanie gęsty sos czekoladowy, przelewamy do rękawa cukierniczego z końcówką z najmniejszym otworem i ostrożnie wylewamy na brzeg tortu, formując kropelki.

    Następnie dripem oblewamy wierzch tortu i wyrównujemy metalową szpatułką.

    Resztą dripu dekorujemy bezy, malując na nich oczy i buzie duszkom. Tort ozdabiamy bezami i czekoladowymi ozdobami.

Porady

Bezy można przygotować samemu, ja nie miałam na to czasu, ale wówczas możemy stworzyć wyższe duszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce Śmietana 30% Beziki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować