Tort Lama

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Kolorowy tort z kremem "michałkowym" oraz tynkiem "Milky way". U mnie z mrożonymi malinami-ale można użyć dowolne, ulubione owoce. Lama przykuwa uwagę dzieci swoimi okularami, dlatego pasuje na każdą imprezę dla dzieci :)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt (do tortu potrzebne są dwa kolorowe biszkopty, po 3 jajka każdy):
    - 3 jajka;
    - 3/4 szkl. mąki;
    - 3/4 szkl. cukru;
    - łyżeczka proszku do pieczenia;
    - łyżeczka cukru waniliowego;
    - barwniki spożywcze (u mnie czerwony i zielony).

    Krem michałkowy:
    - 500ml śmietanki 36%;
    - 250g cukierków Michałków;
    - tabliczka mlecznej czekolady;
    - 250g serka Mascarpone.

    Tynk "Milky-Way":
    - kostka masła 80% (u mnie Lurpak);
    - 100g mleka w proszku;
    - 60 ml tłustego mleka 3,2%;
    - 60g cukru;
    - brązowy barwnik spożywczy.

    Oraz:
    - 25dag gotowej cukrowej masy plastycznej + czerwony barwnik;
    - czekoladowy pisak cukrowy;
    - słodzona herbata do nasączenia biszkoptów;
    - mrożone maliny;
    - wiórki kokosowe do obsypania tortownicy.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort lama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopty.
    Białka ubijamy. Gdy staną się sztywne, dodajemy cukry i ucieramy, aż cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy. Na koniec dodajemy jeden barwnik spożywczy (np. czerwony). Mieszamy i przelewamy do małej okrągłej blachy (u mnie o średnicy ok 17 cm). Pieczemy 25 minut w 175 stopniach, studzimy.

    Czynność powtarzamy, dodając do biszkoptu zielony barwnik.
    Zimne biszkopty przekrawamy na pół i układamy na przemian: czerwony, zielony, czerwony, zielony.
  • michałki do masy 2. Krem "michałkowy" (przygotowujemy min 6 godzin przed wyłożeniem na tort!)

    Śmietankę 36% mocno podgrzewamy. Dodajemy Michałki oraz czekoladę, a następnie bardzo ostrożnie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, czekoladowej konsystencji. Tak przygotowaną masę studzimy i chłodzimy min. 6 godzin! Nie mieszamy jej w międzyczasie.
  • krem michałkowy 3. Po min. 6 godzinach powstały krem krótko miksujemy na najniższych obrotach, do uzyskania jednolitej, zbitej masy. Dodajemy po łyżce serka Mascarpone i krótko miksujemy.

    Jeśli krem się zwarzył, przekładamy go do szklanego naczynia i ubijamy w kąpieli wodnej do momentu uzyskania jednolitej masy.

    Krem wykładamy na nasączone herbatą biszkopty, pamiętając o wyłożeniu malin na środkowym biszkopcie.
  • 4. Tynk Milky-Way

    Mleko z cukrem podgrzewamy w małym rondelku. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i masa zgęstnieje. Do ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i mieszamy do uzyskania kremu o gęstości budyniu. Rondelek odstawiamy, aby masa przestygła.

    Masło ucieramy, dodajemy po łyżce masy mlecznej. Miksujemy krótko, aż powstanie gęsty krem. Masą (w tym momencie jeszcze biała) - smarujemy tort dookoła tworząc cienką warstwę i wyrównując jego powierzchnię szpatułką. Resztę kremu łączymy ze SZCZYPTĄ brązowego barwnika.
  • lama ozdoby cukrowe 5. Gotową masę cukrową wałkujemy (możemy użyć cukru pudru, żeby masa nie przyklejała się do stolnicy i wałka), wycinamy nożem kształt "twarzy" lamy. Resztę masy cukrowej dzielimy na 2 części - jedną barwimy na ciemny-czerwony (okulary i nos), drugi na lekko-czerwony (uszy).

    Z użyciem foremek w kształcie serc wycinamy okulary lamy, kawałek czerwonej masy spłaszczamy tworząc nos i ozdabiamy "twarz" sklejając elementy odrobiną wody. Pisakiem rysujemy "pyszczek" lamy, całością ozdabiamy tort.

    Pozostały (lekko brązowy) krem wyciskamy za pomocą szprycy cukierniczej na tort, tworząc "futerko" lamy. Nad okularami kształtujemy "grzywkę".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować