Kolorowy tort z kremem "michałkowym" oraz tynkiem "Milky way". U mnie z mrożonymi malinami-ale można użyć dowolne, ulubione owoce. Lama przykuwa uwagę dzieci swoimi okularami, dlatego pasuje na każdą imprezę dla dzieci :)
3 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt (do tortu potrzebne są dwa kolorowe biszkopty, po 3 jajka każdy):
- 3 jajka;
- 3/4 szkl. mąki;
- 3/4 szkl. cukru;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- łyżeczka cukru waniliowego;
- barwniki spożywcze (u mnie czerwony i zielony).
1.Przygotowujemy biszkopty.
Białka ubijamy. Gdy staną się sztywne, dodajemy cukry i ucieramy, aż cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy. Na koniec dodajemy jeden barwnik spożywczy (np. czerwony). Mieszamy i przelewamy do małej okrągłej blachy (u mnie o średnicy ok 17 cm). Pieczemy 25 minut w 175 stopniach, studzimy.
Czynność powtarzamy, dodając do biszkoptu zielony barwnik.
Zimne biszkopty przekrawamy na pół i układamy na przemian: czerwony, zielony, czerwony, zielony.
2.Krem "michałkowy" (przygotowujemy min 6 godzin przed wyłożeniem na tort!)
Śmietankę 36% mocno podgrzewamy. Dodajemy Michałki oraz czekoladę, a następnie bardzo ostrożnie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, czekoladowej konsystencji. Tak przygotowaną masę studzimy i chłodzimy min. 6 godzin! Nie mieszamy jej w międzyczasie.
3.Po min. 6 godzinach powstały krem krótko miksujemy na najniższych obrotach, do uzyskania jednolitej, zbitej masy. Dodajemy po łyżce serka Mascarpone i krótko miksujemy.
Jeśli krem się zwarzył, przekładamy go do szklanego naczynia i ubijamy w kąpieli wodnej do momentu uzyskania jednolitej masy.
Krem wykładamy na nasączone herbatą biszkopty, pamiętając o wyłożeniu malin na środkowym biszkopcie.
4.Tynk Milky-Way
Mleko z cukrem podgrzewamy w małym rondelku. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i masa zgęstnieje. Do ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i mieszamy do uzyskania kremu o gęstości budyniu. Rondelek odstawiamy, aby masa przestygła.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce masy mlecznej. Miksujemy krótko, aż powstanie gęsty krem. Masą (w tym momencie jeszcze biała) - smarujemy tort dookoła tworząc cienką warstwę i wyrównując jego powierzchnię szpatułką. Resztę kremu łączymy ze SZCZYPTĄ brązowego barwnika.
5.Gotową masę cukrową wałkujemy (możemy użyć cukru pudru, żeby masa nie przyklejała się do stolnicy i wałka), wycinamy nożem kształt "twarzy" lamy. Resztę masy cukrowej dzielimy na 2 części - jedną barwimy na ciemny-czerwony (okulary i nos), drugi na lekko-czerwony (uszy).
Z użyciem foremek w kształcie serc wycinamy okulary lamy, kawałek czerwonej masy spłaszczamy tworząc nos i ozdabiamy "twarz" sklejając elementy odrobiną wody. Pisakiem rysujemy "pyszczek" lamy, całością ozdabiamy tort.
Pozostały (lekko brązowy) krem wyciskamy za pomocą szprycy cukierniczej na tort, tworząc "futerko" lamy. Nad okularami kształtujemy "grzywkę".
Komentarze