Sernik amerykański z makiem i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać masło i zblendować jeszcze raz do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową rozprowadzić równomiernie na dnie formy.
Piekarnik nagrzać do 170°C. Spód z ciasteczek podpiec około 10minut, wyjąć i pozostawić do przestygnięcia.
2.Przygotować masę serową. Wszystkie składniki umieścić w misie i dokładnie wymieszać do momentu połączenia się składników. Uważać by nadmiernie nie napowietrzać masy.
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra - dół), piętro niżej wstawić głęboką blachę z wcześniej zagotowanym wrzątkiem, ponieważ sernik musi piec się na parze. Piec około 70 minut.
Powierzchnia ciasta powinna być ścięta, można to sprawdzić delikatnie patyczkiem. Po upieczeniu sernik wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na noc, dopiero wtedy sernik uzyska pożądana konsystencję.
3.Przygotować krem lemon curd. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok.
Jajko, żółtko i cukier roztrzepać w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Po chwili dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać cały czas mieszając do zgęstnienia kremu.
Ostudzony krem wyłożyć na sernik, równomiernie rozsmarować.
Komentarze