Sernik amerykański z makiem i lemon curd

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik o niesamowicie kremowej i aksamitnej konsystencji. Dodatek maku nadaje ciekawego wyglądu, a kwaśno-słodki krem lemon curd wspaniale równoważy słodkość sernika.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    200g ciasteczek kakaowych
    50g masła

    Masa serowa:
    1kg sera półtłustego w wiaderku na sernik
    200g cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
    6 jajek
    300ml śmietany 30%
    3 łyżki maku z puszki

    Lemon curd:
    1 jajko
    1 żółtko
    80g cukru
    40g masła
    skórka otarta z 1 cytryny
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik amerykański z makiem i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać masło i zblendować jeszcze raz do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową rozprowadzić równomiernie na dnie formy.
    Piekarnik nagrzać do 170°C. Spód z ciasteczek podpiec około 10minut, wyjąć i pozostawić do przestygnięcia.
  • 2. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki umieścić w misie i dokładnie wymieszać do momentu połączenia się składników. Uważać by nadmiernie nie napowietrzać masy.

    Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra - dół), piętro niżej wstawić głęboką blachę z wcześniej zagotowanym wrzątkiem, ponieważ sernik musi piec się na parze. Piec około 70 minut.
    Powierzchnia ciasta powinna być ścięta, można to sprawdzić delikatnie patyczkiem. Po upieczeniu sernik wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na noc, dopiero wtedy sernik uzyska pożądana konsystencję.
  • 3. Przygotować krem lemon curd. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok.
    Jajko, żółtko i cukier roztrzepać w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Po chwili dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać cały czas mieszając do zgęstnienia kremu.
    Ostudzony krem wyłożyć na sernik, równomiernie rozsmarować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować