Domowe tacos z chili con carne

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne domowe tacos z chili con carne

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortille:
    - 2 szklanki mąki pszennej,
    - 2 łyżki oleju,
    - ok. 1 łyżeczka soli,
    - ok. 2/3 szklanki gorącej wody.

    Chili con carne:
    - 1 większa cebula,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 1 puszka pomidorów (w całości bez skórki),
    - ew. 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    - 1 papryka,
    - 500 g mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego),
    - 1 puszka czerwonej fasoli,
    - 1 puszka kukurydzy konserwowej,
    - przyprawy: bazylia/oregano, pieprz, sól, kminek mielony, papryka chili, cukier.

    Tacos:
    - domowe małe tortille pszenne,
    - chili con carne bez ryżu.
    - 1 awokado,
    - soku z 1/2 cytryny/limonki.


    Dodatkowo:
    - papryka ostra/słodka,
    - kukurydza z puszki,
    - czerwona fasola z puszki,
    - kilka łyżek śmietany 18%,
    - ser żółty np. cheddar.
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Domowe tacos z chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortille:
    Do misy miksera wlewamy wodę, dodajemy mąkę i sól, mieszamy hakiem do ciasta drożdżowego. Na koniec dodajemy olej. Mieszamy kilka minut do momentu otrzymania miękkiego i elastycznego ciasta (konsystencja ciasta jest podobna do ciasta na pierogi). Po wyrobieniu przykrywamy szczelnie folią spożywczą, odstawiamy na pół godziny (ciasto musi chwilę odpocząć, aby nie kurczyło się podczas wałkowania). Po tym czasie dzielimy je na ok. 10-15 równych części, z których formujemy kulki. Ponownie odkładamy ciasto na stolnicę na około 10 min., przykrywając folią by nie wyschły. Patelnię rozgrzewamy. Każdą z przygotowanych kulek wałkujemy na bardzo cienko podsypując delikatnie mąką (do otrzymania średnicy ok. 10-25 cm w zależności jaką wielkość chcemy uzyskać i co będziemy następnie z nich robić). Gdy chcemy uzyskać idealnie okrągłe możemy przyłożyć do ciasta talerz i odkroić resztę ciasta nożem. Tortille kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy (bez tłuszczu), na średnim ogniu. Odwracamy na drugą stronę, dopiero kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza (po ok. 30 sek.) Tortilla napuszy się, a pod spodem pojawią się brązowe plamki (jeśli plamki będą czarne zmniejszamy ogień). Tortille układamy na talerzu, jedna na drugiej, przykrywając wilgotnym ręczniczkiem. Dzięki temu będą miękkie i nie z łatwością będziemy je mogli zwijać. Przechowywanie: przekładamy do woreczka strunowego i szczelnie go zamykamy. W temp. pokojowej przechowujemy je do 48 godzin. Możemy zamrozić (przekładając każdą tortillę papierem do pieczenia czy folią spożywczą/do mrożenia). Podajemy je na ciepło (podgrzewając je w mikrofali przez ok. 15 sekund i trzymając pod przykryciem).

    Chili con carne:
    Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, dusimy 5 min. Dodajemy wyciśnięty czosnek, a następnie pokrojoną paprykę. Dusimy na małym ogniu przez kolejne 5min, co jakiś czas mieszając. Przekładamy do miseczki. Następnie na tej samej patelni smażymy mięso mielone (ok. 10-15 min.) W tym czasie w parowarze gotujemy ryż. Użyłam: 2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, trochę soli, nastawiamy timer na 20 min. Jak już wspominałam ryż z parowaru jest niesamowity. Zawsze wychodzi idealny, nie przypalamy garnków i jest to bajecznie proste! Do podsmażonego mięsa dodajemy nasze wcześniej podduszone warzywa, a następnie dorzucamy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku przyprawami(sól, pieprz, ewentualnie cukier jakby było za kwaśne, kminek, chili, oregano, bazylia). Dusimy jeszcze jakieś 10 min. na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy puszkę czerwonej fasoli i kukurydzy konserwowej. Fasolę odcedziłam z zalewy i opłukałam wodą.

    Tacos:
    Awokado spryskujemy sokiem z cytryny/limonki, aby nie czerniało.Tortille podgrzewamy na suchej patelni/w mikrofali, nakładamy nadzienie z chili con carne. Składamy na pół. Możemy także rozłożyć składniki w oddzielnych miseczkach i podawać gościom do samodzielnego składania tacos. Podajemy dodatkowo z gęstą śmietaną, gdyż ona złagodzi ostrość potrawy, serem cheddar, albo dowolnymi składnikami jakie lubimy.

    Dodatkowo dodałam pieczarki, suszone pomidory i cieciorkę która została mi z poprzedniego dnia. Na tacos możecie dowolne wrzucać składniki jakie lubicie :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Fasola Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować