Ciasteczkowe batoniki z malinami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cookie bars czyli w wolnym tłumaczeniu ciasteczkowe batoniki – to jedno duże ciasto, które po upieczeniu kroimy na mniejsze ciasteczka. Moim skromnym zdaniem cookie bars to jedna z najlepszych słodkości z kuchni amerykańskiej. Jestem ich wielką fanką. Są niezwykle pyszne! Bardzo proste do przygotowania. Można samemu skomponować swoje ulubione ciastko zmieniając składniki.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    • 115 g masła,
    • 115 g cukru,
    • 1 jajko,
    • 200 g mąki pszennej,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ½ łyżeczki sody,
    • ½ łyżeczki soli,
    • 80g białej czekolady,
    • MASA SEROWA:
    • 115 g serka typu philadelphia,
    • ¼ szklanki cukru (50g),
    • ½ jajka,
    • Kilka kropel ekstraktu waniliowego,
    • DODATKOWO:
    • 70 g malin,
    • 20 g białej czekolady do zapiekania (white chocolate chips),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczkowe batoniki z malinami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Białą czekoladę bardzo drobno siekamy.
    Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Na sam koniec dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Większą część ciasta (około 60%) wykładamy równomiernie na dno blaszki.
    Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy przez 1-2 minuty do połączenia. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto w blaszce.
    Następnie z pozostałego ciasta odrywamy po kawałku i robimy „kleksy” na masie serowej. Pomiędzy kleksy ciasta wkładamy maliny. Wierzch ciasta posypujemy białą czekoladą do zapiekania.
    Ciasto pieczemy około 35-40 minut. Po tym czasie powinno się ładnie zarumienić. Gdy ostygnie przenosimy je do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować