REKLAMA

Ciasteczkowe batoniki z malinami i białą czekoladą

wyświetlono: 92 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Cookie bars czyli w wolnym tłumaczeniu ciasteczkowe batoniki – to jedno duże ciasto, które po upieczeniu kroimy na mniejsze ciasteczka. Moim skromnym zdaniem cookie bars to jedna z najlepszych słodkości z kuchni amerykańskiej. Jestem ich wielką fanką. Są niezwykle pyszne! Bardzo proste do przygotowania. Można samemu skomponować swoje ulubione ciastko zmieniając składniki.

opublikowany: 28.04.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    • 115 g masła,
    • 115 g cukru,
    • 1 jajko,
    • 200 g mąki pszennej,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ½ łyżeczki sody,
    • ½ łyżeczki soli,
    • 80g białej czekolady,
    • MASA SEROWA:
    • 115 g serka typu philadelphia,
    • ¼ szklanki cukru (50g),
    • ½ jajka,
    • Kilka kropel ekstraktu waniliowego,
    • DODATKOWO:
    • 70 g malin,
    • 20 g białej czekolady do zapiekania (white chocolate chips),
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Białą czekoladę bardzo drobno siekamy.
    Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Na sam koniec dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Większą część ciasta (około 60%) wykładamy równomiernie na dno blaszki.
    Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy przez 1-2 minuty do połączenia. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto w blaszce.
    Następnie z pozostałego ciasta odrywamy po kawałku i robimy „kleksy” na masie serowej. Pomiędzy kleksy ciasta wkładamy maliny. Wierzch ciasta posypujemy białą czekoladą do zapiekania.
    Ciasto pieczemy około 35-40 minut. Po tym czasie powinno się ładnie zarumienić. Gdy ostygnie przenosimy je do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mariwanna IMGP5924-4c

Tarta z białą czekoladą i malinami

Łatwa tarta do popołudniowej kawy.

kategoria: tarty Desery opublikowany: 25.04.2013 | wyświetlono: 38113 Książki kucharskie: 38 | Polecenia: 1
Dodane przez: Elisa hahaha 015

Batoniki owsiane z białą czekoladą

Idealne na śniadanie.

kategoria: ciastka batony opublikowany: 13.02.2019 | wyświetlono: 902 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE