PŁONĄCA ALASKA

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Trudny

deser lodowy z bezą włoską

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 900 ml lody śmietankowe
    10 truskawek
    duża garść jagód
    kilka biszkoptów

    beza włoska:
    2 białka
    150 g cukru ( podzielone na:110 g +40g)
    30 ml wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Płonąca alaska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. lody:
    Lody śmietankowe dzielimy na 3 części po 300 ml.
    2 łyżki jagód rozgniatamy widelcem i przecieramy przez sitko. Sok z jagód mieszamy z jedną częścią lodów śmietankowych. Do lodów z sokiem dodajemy też jagody w całości, mieszamy delikatnie aby nie uszkodzić owoców.
    2-3 truskawki rozgniatamy widelcem, przecieramy przez sitko i też łączymy z częścią lodów śmietankowych. pozostałe truskawki kroimy na drobne kawałki i łączymy z lodami z sokiem.
    Deser najlepiej robić w foremce silikonowej. Do foremki nakładamy warstwę lodów truskawkowych, zamrażamy przez kilka minut. Potem nakładamy warstwę lodów śmietankowych (też mrozimy), a następnie warstwę lodów jagodowych. Całość przykrywamy z wierzchu biszkoptami. (po odwróceniu foremki biszkopty będą stanowiły spód)

    Przed podaniem lody wyjmujemy z foremki (odwracamy foremkę do góry nogami), smarujemy schłodzoną bezą włoską , którą szybko przypalamy palnikiem cukierniczym.

    beza włoska:
    110 g cukru i 30 ml wody umieszczamy w garnku i gotujemy, nie mieszając,aż powstanie gęsty, bulgoczący syrop. Syrop powinien mieć temperaturę 118 stopni. (sprawdzamy termometrem cukierniczym)
    Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru (40 g). Kiedy syrop osiągnie temperaturę 118 stopni zdejmujemy go z ognia i gorący powoli wlewamy do ubijanych dalej białek. Pianę ubijamy przez 8-10 minut, aż będzie błyszcząca, gęsta i klejąca. Do tego momentu powinna też już się ostudzić.

Porady

bezę nakładamy na lody przed samym podaniem i szybko przypalamy, lody w temperaturze pokojowej szybko się rozpuszczają więc spływa też beza

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lody waniliowe Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować