REKLAMA

PŁONĄCA ALASKA

wyświetlono: 145 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

deser lodowy z bezą włoską

opublikowany: 29.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 2 godz.
  • Trudny

Składniki:

  • 900 ml lody śmietankowe
    10 truskawek
    duża garść jagód
    kilka biszkoptów

    beza włoska:
    2 białka
    150 g cukru ( podzielone na:110 g +40g)
    30 ml wody
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić PŁONĄCA ALASKA?
Sposób przygotowania:

  • 1. lody:
    Lody śmietankowe dzielimy na 3 części po 300 ml.
    2 łyżki jagód rozgniatamy widelcem i przecieramy przez sitko. Sok z jagód mieszamy z jedną częścią lodów śmietankowych. Do lodów z sokiem dodajemy też jagody w całości, mieszamy delikatnie aby nie uszkodzić owoców.
    2-3 truskawki rozgniatamy widelcem, przecieramy przez sitko i też łączymy z częścią lodów śmietankowych. pozostałe truskawki kroimy na drobne kawałki i łączymy z lodami z sokiem.
    Deser najlepiej robić w foremce silikonowej. Do foremki nakładamy warstwę lodów truskawkowych, zamrażamy przez kilka minut. Potem nakładamy warstwę lodów śmietankowych (też mrozimy), a następnie warstwę lodów jagodowych. Całość przykrywamy z wierzchu biszkoptami. (po odwróceniu foremki biszkopty będą stanowiły spód)

    Przed podaniem lody wyjmujemy z foremki (odwracamy foremkę do góry nogami), smarujemy schłodzoną bezą włoską , którą szybko przypalamy palnikiem cukierniczym.

    beza włoska:
    110 g cukru i 30 ml wody umieszczamy w garnku i gotujemy, nie mieszając,aż powstanie gęsty, bulgoczący syrop. Syrop powinien mieć temperaturę 118 stopni. (sprawdzamy termometrem cukierniczym)
    Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru (40 g). Kiedy syrop osiągnie temperaturę 118 stopni zdejmujemy go z ognia i gorący powoli wlewamy do ubijanych dalej białek. Pianę ubijamy przez 8-10 minut, aż będzie błyszcząca, gęsta i klejąca. Do tego momentu powinna też już się ostudzić.

Porady

bezę nakładamy na lody przed samym podaniem i szybko przypalamy, lody w temperaturze pokojowej szybko się rozpuszczają więc spływa też beza

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Płonąca figa.

Według Księgi Rodzaju (3.1 – 3.24),

kategoria: Przystawki opublikowany: 22.11.2012 | wyświetlono: 165 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kulinarna Chwila 1158488847063526889279_n

Płonąca brukselka w pomidorach

Pyszna zupa z brukselką i fasolką, Zupa jest warzywna, ale można również dodać mięso np. wieprzowe.

kategoria: Zupy opublikowany: 08.10.2019 | wyświetlono: 118 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE