Zwijany boczek wieprzowy z suszonymi kaniami i pieprzem cytrynowym

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niezwykle aromatyczny i smaczny boczek za sprawą suszonych kań i pieprzu cytrynowego. Wybornie smakuje na gorąco i na zimno.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg świeżego boczku bez skóry i kości
    5 kapeluszy suszonych kań
    1opakowanie 20 g pieprzu cytrynowego
    sól morska 2 łyżki
    czosnek staropolski
    tymianek
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Zwijany boczek wieprzowy z suszonymi kaniami i pieprzem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek 1. Umyty, osuszony boczek z obu stron dokładnie nacieram solą, pieprzem cytrynowym i czosnkiem staropolskim.
    Od strony mięsa obficie posypuję rozkruszonymi w dłoniach kaniami.
  • boczek 2. Boczek zwijam i ciasno obwiązuję nicią kuchenną.
  • boczek 3. Boczek przekładam do gęsiarki, posypuję resztą pieprzu cytrynowego i roztartym w dłoniach tymiankiem. Przykrywam gęsiarkę. Odstawiam na noc do chłodu. Następnego dnia wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 200°C, gdy piekarnik się nagrzeje zmniejszam temperaturę i piekę około 1,5 godziny. Na ostatnie 10 -15 minut boczek odkrywam zwiększam temperaturę do 200°C i piekę do zrumienienia.

    Boczek można podawać na gorąco od razu po upieczeniu lub po zastygnięciu w formie wędliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować