Zwijany boczek wieprzowy z suszonymi kaniami i pieprzem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty, osuszony boczek z obu stron dokładnie nacieram solą, pieprzem cytrynowym i czosnkiem staropolskim.
Od strony mięsa obficie posypuję rozkruszonymi w dłoniach kaniami.
2.Boczek zwijam i ciasno obwiązuję nicią kuchenną.
3.Boczek przekładam do gęsiarki, posypuję resztą pieprzu cytrynowego i roztartym w dłoniach tymiankiem. Przykrywam gęsiarkę. Odstawiam na noc do chłodu. Następnego dnia wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 200°C, gdy piekarnik się nagrzeje zmniejszam temperaturę i piekę około 1,5 godziny. Na ostatnie 10 -15 minut boczek odkrywam zwiększam temperaturę do 200°C i piekę do zrumienienia.
Boczek można podawać na gorąco od razu po upieczeniu lub po zastygnięciu w formie wędliny.
Komentarze