Żurek z kiełbasą

4.51 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis znalazłam w zeszycie, który należał kiedyś do mojej babci.

Składniki:

  • 8 ziemniaków
    2 marchewki
    pietruszka
    kawałek pora
    kawałek selera
    1/2 l żuru w butelce
    4 surowe białe kiełbasy
    2 kiełbasy zwyczajne
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    majeranek
    2-3 łyżki śmietany 18-proc.
    2 łyżki mąki
    5-6 jajek na twardo
Wystaw ocenę:

4.51 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i myjemy. Zalewamy 3 l wody, dodajemy kiełbasy i zmiażdżony czosnek. Gotujemy. Kiełbasy wyjmujemy i studzimy. Kroimy w plastry.
  • 2. Do wywaru wlewamy żur. Zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Dodajemy kiełbasę. Doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością majeranku.
    Wkładamy pokrojone w dużą kostkę jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować