Żurek kojarzy się przeważnie z Wielkanocą, ale żurek to dobre lekarstwo w czasie przeziębienia, a także stawia na nogi po zabawie sylwestrowej, karnawałowej. Polecam.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego
2 listki laurowe
sól do smaku
300 g kiełbasy podwawelskiej
duża cebula
olej rzepakowy do smażenia
5 ziemniaków
1/2 litra zakwasu na żurek
4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
Żurek z kiełbasą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować bulion ( ok.1,5 l ) z marchewki, pietruszki, selera z dodatkiem pieprzu ziarnistego i listka. Warzywa wykorzystać do sałatki jarzynowej.
Zeszklić na patelni, na oleju rzepakowym pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać na patelnię pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Przesmażyć.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do bulionu i ugotować do miękkości. Do garnka dodać zakwas na żur. Zagotować ok. 10 min. Dodać kiełbasę z cebulą, zmiażdżony czosnek i majeranek. Zagotować. Dodać sól do smaku. Żur podawać gorący. Smacznego.
Komentarze