Żurek z kiełbasą i ziemniakami

4.97 (150 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Żurek kojarzy się przeważnie z Wielkanocą, ale żurek to dobre lekarstwo w czasie przeziębienia, a także stawia na nogi po zabawie sylwestrowej, karnawałowej. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 marchewki
    pietruszka
    kawałek selera
    1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego
    2 listki laurowe
    sól do smaku
    300 g kiełbasy podwawelskiej
    duża cebula
    olej rzepakowy do smażenia
    5 ziemniaków
    1/2 litra zakwasu na żurek
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki majeranku
Wystaw ocenę:

4.97 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek z kiełbasą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować bulion ( ok.1,5 l ) z marchewki, pietruszki, selera z dodatkiem pieprzu ziarnistego i listka. Warzywa wykorzystać do sałatki jarzynowej.
    Zeszklić na patelni, na oleju rzepakowym pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać na patelnię pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Przesmażyć.
    Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do bulionu i ugotować do miękkości. Do garnka dodać zakwas na żur. Zagotować ok. 10 min. Dodać kiełbasę z cebulą, zmiażdżony czosnek i majeranek. Zagotować. Dodać sól do smaku. Żur podawać gorący. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować