Żurek na domowym zakwasie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Mój pierwszy żur na domowym zakwasie.
I na pewno nie ostatni.
Jest o wiele lepszy i oczywiście zdrowszy.
Przygotowanie zakwasu nie jest trudne a za to jak smakuje żur na takim zakwasie.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 4 białe kiełbasy
    1 kiełbasa niedźwiedzia
    cały zakwas na żur ( przygotowany z 1/2 l wody )
    1,5 l wody
    1 łyżka wasabi
    3 łyżki śmietany 18 % ( można dać więcej )
    1 łyzka majeranku
    sól do smaku
    pieprz do smaku

    dodatkowo :
    jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur

Żurek na domowym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę niedźwiedzią pokroić na kawałki i usmażyć.
    Białą kiełbasę zalać wodą i gotować na małym ogniu do momentu aż kiełbasa będzie gotowa.
    Wyjąć ją z wywaru i pokroić na kawałki.
    Do wywaru wsypać majeranek i wlać zakwas na żur.
    Zagotować i gotować kilka minut mieszając aby mąka z zakwasu się nie przypaliła.
    Dodać obie kiełbasy oraz wasabi i doprawić żur do smaku.
    Na koniec śmietanę zahartować częścią żuru i wlać ją go garnka z żurem, wymieszać.
    ( mój zakwas miał inetensywny smak więc nie dodawałam dodatkowo przypraw jakie dodałam robiąc zakwas ).
    Gotowy żur nalewać na talerze i podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować