Żurawinowy curd

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 58 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Taki krem jest dobrym dodatkiem do naleśników, do ciasta, do deserów, do przełożenia ciasteczek.

  • 58 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g świeżej żurawiny
    250 ml wody
    130 g cukru
    2 jajka
    50 g masła
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Krem

Żurawinowy curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną, umytą żurawinę przełożyć do rondelka. Dodać cukier i wodę. Gotować na wolnym ogniu aż żurawina się rozpadnie.
    Żurawinę przetrzeć przez sito. Skórki są rozgotowane, miękkie i nie jest to trudne.
    Wystudzony mus z żurawiny przełożyć do metalowej miseczki i dodać rozbełtane jajka. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Miseczka nie może dotykać do wody. Masę mieszać rózgą. Dodać masło, które musi się rozpuścić. Po ok 10 minutach krem jest gotowy.
    Można wykorzystać np do posmarowania naleśników. Można przełożyć do słoiczka i przechować w lodówce kilka dni.
    Smacznego.

Porady

Do kremu można dodać sok z cytryny lub pomarańczy, więcej cukru, szczyptę ulubionej przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Cukier Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować