Żurawinowy curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną, umytą żurawinę przełożyć do rondelka. Dodać cukier i wodę. Gotować na wolnym ogniu aż żurawina się rozpadnie.
Żurawinę przetrzeć przez sito. Skórki są rozgotowane, miękkie i nie jest to trudne.
Wystudzony mus z żurawiny przełożyć do metalowej miseczki i dodać rozbełtane jajka. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Miseczka nie może dotykać do wody. Masę mieszać rózgą. Dodać masło, które musi się rozpuścić. Po ok 10 minutach krem jest gotowy.
Można wykorzystać np do posmarowania naleśników. Można przełożyć do słoiczka i przechować w lodówce kilka dni.
Smacznego.
Porady
Do kremu można dodać sok z cytryny lub pomarańczy, więcej cukru, szczyptę ulubionej przyprawy.
Komentarze