1.1. Ugotować wodę z kostkami.
2. Dodać warzywa mrożone, kurczaka, grzyby mun, czosnek oraz przyprawy( 5 smaków, imbir,kolendra, pieprz cayenne, czarny)
3. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy-sos sojowy i ostrygowy oraz pędy bambusa (ze słoika np. Le Baron)
4.Gotujemy ryż.
5. Przygotowujemy krewetki:
na rozgrzanym oleju przysmażamy-czosnek, imbir, pieprz cayenne oraz krewetki.
6. Gotowe krewetki dodajemy do bulionu.
7.Gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy limonkę lub sok.
8. Gotowy bulion podajemy z ryżem.
Zupa jest moją osobistą wariacją nt. tajskiej zupy TOM YUM i tajskiego bulionu z pastą curry.
Z braku składników w postaci pasty curry i pasty TOM YUM, makaronu typu chow mein oraz trawy cytrynowej, grzebiąc w tym co mam stworzyłam takie danie. Zupa ma lekko pikantny smak dlatego idealnie rozgrzewa po zimowym spacerze. A dzięki dość oryginalnym składnikom jest niebanalną odmianą dla rosołu:)
Komentarze