Zupka chińska

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Idealnie rozgrzewający bulion:)

  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki: 150 gramów
    - pędy bambusa: 50 gramów
    - mrożone warzywa: 150 gramów
    - grzyby Mun: 5 sztuk
    - sos ostrygowy: 5 łyżeczek
    - przyprawa 5 smaków KAMIS: 1 łyżeczka
    - pieprz cayenne: 1 szczypta
    - imbir mielony: 0.5 łyżeczki
    - sos sojowy ciemny: 3 łyżeczki
    - kostka bulionowa grzybowa: 0.5 sztuki
    - kostka bulionowa -mięsna: 0.5 sztuki
    - pierś kurczaka pierś: 0.5 sztuki
    - ryż w torebce: 100 gramów
    - Limonka lub sok z limonki: 3 plastry
    - czosnek: 2 ząbki
    - pieprz czarny do smaku: 1 szczypta
    - kolendra: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupka chińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ugotować wodę z kostkami.
    2. Dodać warzywa mrożone, kurczaka, grzyby mun, czosnek oraz przyprawy( 5 smaków, imbir,kolendra, pieprz cayenne, czarny)
    3. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy-sos sojowy i ostrygowy oraz pędy bambusa (ze słoika np. Le Baron)
    4.Gotujemy ryż.
    5. Przygotowujemy krewetki:
    na rozgrzanym oleju przysmażamy-czosnek, imbir, pieprz cayenne oraz krewetki.
    6. Gotowe krewetki dodajemy do bulionu.
    7.Gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy limonkę lub sok.
    8. Gotowy bulion podajemy z ryżem.

    Zupa jest moją osobistą wariacją nt. tajskiej zupy TOM YUM i tajskiego bulionu z pastą curry.
    Z braku składników w postaci pasty curry i pasty TOM YUM, makaronu typu chow mein oraz trawy cytrynowej, grzebiąc w tym co mam stworzyłam takie danie. Zupa ma lekko pikantny smak dlatego idealnie rozgrzewa po zimowym spacerze. A dzięki dość oryginalnym składnikom jest niebanalną odmianą dla rosołu:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować