Zupa żurek na jogurcie naturalnym

4 (1 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Macie w domu nadmiar jogurtu naturalnego i nie wiecie do czego go wykorzystać ? Podam wam przepis na przepyszną zupę żurek z dodatkiem jogurtu naturalnego i oczywiście na kawałku swojskiej gęsiny, już kiedyś na blog wstawiłam zupę na maślance była równie smaczna lecz na jogurcie przebiła wszystkie zupy jakie jadłam do tej pory

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kawałek kupra z gęsi,

    1 średnia marchew,

    1 kubek jogurtu naturalnego 400 g,

    100 ml śmietany 30 %,

    1 łyżka mąki żytniej typ 720,

    2 łyżki suszonej włoszczyzny,

    1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    3 ząbki czosnku,

    2 łyżki majeranku,

    2 łyżki soku z cytryny,

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    8 średniej wielkości ziemniaków,

    2 łyżki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa żurek na jogurcie naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać półtora litra wody i dodać umyty kuper z gęsi lub inne dowolne mięso oraz marchew pokrojoną w dowolny sposób, zagotować a następnie zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować do miękkości mięsa. W trakcie gotowania się wywaru na mięsie dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną i ziela angielskie. Jak już mięso jest wystarczająco miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości, jak ziemniaki są już miękkie dodać drobno pokrojony czosnek oraz wsypać majeranek pogotować chwilę a w międzyczasie rozprowadzić jogurty ze śmietaną i mąką tak aby nie było grudek
  • zupa 2. Gdy zupa na wywarze z dodanym majerankiem i czosnkiem chwilę pogotowały się na wolnym ogniu wtedy zwiększyć moc ognia i wlać przygotowany jogurt ze śmietaną i mąką, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby jogurt się nie zważył następnie dodać natkę pietruszki, sok z wyciśniętej cytryny i zagotować a następnie ogień ustawić na średnią moc i gotować przez pięć minut ( końcową część zupy gotować na małym palniku kuchenki gazowej ). Zupę po ugotowaniu zdjąć z ognia i pozostawić aby przegryzła się smakami, czym dłużej stoi tym jest smaczniejsza i bardziej kwaśna
  • zupa 3. Zupa jest naprawdę przepyszna jeżeli nie lubicie w formie zup czyli z dodatkiem ziemniaków razem do żurków można ugotować w formie barszczu żurkowego do osobno ugotowanych ziemniaków podanych ze skwarkami. Jednym słowem gorąco polecam tak pyszną zupę którą podałam z jajkiem ugotowanym na twardo
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować