Ciasto drożdżowe na jogurcie naturalnym

4.67 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przygotowałam ciasto drożdżowe z jogurtu naturalnego z dodatkiem suszonych owoców, miały być mini pączki łyżką kładzione lecz zapomniałam dodać octu i zaczęły jak głupie pić olej więc się zdenerwowałam pododawałam składników i wyszło i fajne smaczne ciasto

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kubka jogurtu naturalnego jeden 400 g,
    1 jajko rozmiar M,
    1 szklanka cukru - szklanka poj. 210 ml,
    1 opakowanie drożdży suszonych 8 g,
    1 łyżeczka cukru migdałowego,
    4 szklanki mąki pszennej,
    5 łyżek oleju
    dodatkowo :
    18 sztuk śliwek suszonych,
    3 łyżki suszonej żurawiny,
    2 łyżki rodzynek
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe na jogurcie naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski przełożyć jogurty naturalne, wbić całe jajko oraz wsypać cukier całość dokładnie wymieszać za pomocą różdżki kuchennej. Następnie wsypać przygotowane drożdże suszone i również dokładnie wymieszać do połączenia się składników
  • ciasto 2. Jak już mamy wymieszane jogurty z jajkiem, cukrem i drożdżami wtedy wsypać łyżeczkę przygotowanego cukru migdałowego oraz 2 szklanki mąki pszennej całość dokładnie wymieszać do połączenia się mąki z jogurtami i całą resztą, wymieszane postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • ciasto 3. Gdy ciasto już ładnie wyrosło ( tak jak pisałam miały być pączki łyżką kładzione tak że możecie wszystko razem od razu wyrobić ja podaję tak jak wykonywałam ), do wyrośniętego ciasta wsypać półtorej szklanki mąki i wyrabiać ( ja zawsze robię to ręcznie ponieważ musze czuć ciasto ), w trakcie wyrabiana dodać olej a następnie ostatnie pół szklanki mąki i wyrabiać do połączenia się składników
  • ciasto 4. Wyrobione kleiste ciasto przełożyć do blaszki 36 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą mokrych rąk rozciągnąć je po całej blaszce, na ciasto wyłożyć pokrojone drobniej śliwki a następnie sparzone w gorącej wodzie i osuszone suszone rodzynki z żurawiną. Tak przygotowane ciasto pozostawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • ciasto 5. Jak już ciasto pięknie wyrosło i podwoiło swoją objętość wtedy wstawiamy do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i pieczemy 35 minut, 15 minut przed końcem pieczenia nakryć folią aluminiową aby nie spaliły się owoce z wierzchu i nadal piec do tak zwanego suchego patyczka w zależności od piekarnika. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika lekko ostudzić a następnie wyjąć razem z papierem do pieczenia na ręcznik papierowy i pozostawić tak aby ostygło. Ciasto choć jest lekko suchawe to po za tym bardzo ładnie się kroi
  • ciasto 6. Widać takie kombinowane ciasta widać są najlepsze a ja się bardzo cieszę bo nic się nie zmarnowało a wręcz przeciwnie idealnie się udało. Takie ciasto drożdżowe a może raczej buła drożdżowa tak jak pisałam w opisie nadaje się do mleka jak również do kakao a nawet do kawy z przyjaciółmi. Ciasto nie jest mocno słodkie dlatego można je zajadać z masłem i dodatkowo położyć ulubiony dżem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować