Chleb na jogurcie naturalnym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak naprawdę to niewiele trzeba żeby upiec domowy chleb. Najłatwiejszy jest taki na drożdżach i jak na razie tylko takie piekę. Pamiętajcie, żeby w pieczenie chleba włożyć całe swoje serce, a on Wam się odwdzięczy i się uda. Wyjdzie pyszny, pachnący, puszysty i z chrupiącą skórką. A zapach, który się rozchodzi podczas pieczenia...obłędny. Dodam, że chleb najlepiej jest zagniatać ręcznie, a nie w robocie, chleb musi poczuć ciepło naszych rąk. Zachęcam pieczcie swoje chleby. A ja dzisiaj zaproszę Was na bardzo pyszny i domowy chleb. Piekliście kiedyś chleb na jogurcie naturalnym? Jeśli nie, to spróbujcie koniecznie. Wyszedł mi i puszysty i mięciutki za razem. Jogurt naturalny do bardzo dobry pomysł, nadaje chlebowi lekkiej wilgotności. Wyobraźcie sobie taki domowy chleb, własnoręcznie upieczony i podany na śniadanie z kubkiem mleka i masełkiem...mniam. . Zapraszam :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 małe łyżeczki cukru
    35 dag jogurtu naturalnego

    Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej pszennej typ 450
    2 małe łyżeczki soli
    ewentualnie ciepła woda

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kanapki

Chleb na jogurcie naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Jogurt ( w raz z opakowaniem ) wkładamy do miski z gorącą wodą i ogrzewamy tak długo, aż będzie ciepły. Następnie w ciepły przekładamy do miski i rozcieramy w nim drożdże i cukier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
  • 2. Ciasto: Do większej miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy żeby sól równomiernie wymieszała się z mąką, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba należy dolać ciepłej wody, zależy to od wilgotności mąki, ja dolałam około 50 ml. Następnie ciasto wyrabiamy przez około kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Gdy będzie dobrze wyrobione ( będzie odchodziło od ręki ) przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Formowanie: Blaszkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem. Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy z niego podłużny chlebek i przekładamy do blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 4. Pieczenie: Tak przygotowany chleb pieczemy w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut.
  • 5. Podanie: Gotowy chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml . Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować