Zupa ziemniaczano-pieczarkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zupa ekspresowa, gdy się nie ma pomysłu na obiad, a trzeba zapchać puste żołądki w taki nieprzyjemny, zimny dzień. Dzięki ziemniakom jest syta, czosnkowi rozgrzewająca, a pieczarkom aromatyczna.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - pieczarka: 100 gramów
    - ziemniaki (pokrojone w kostkę): 3 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - ząbek czosnku: 2 sztuki
    - marchewka średnia: 1 sztuka
    - bulion warzywny: 600 mililitrów
    - sól, pieprz ( do smaku): 1 szczypta
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - masło: 3 łyżki
    - kromki chleba: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczano-pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroję w kostkę, a czosnek w plasterki. Na łyżce masła podsmażam w garnku cebulę, dodaję ziemniaki, smażę mieszając aż się trochę przyrumienią, ostatni dodaję czosnek i jeszcze chwilę trzymam wszystko na ogniu. Wszystko zalewam wywarem, uzupełniam wodą ok 1/2l, dodaję obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, doprawiam solą i pieprzem i gotuję wszystko około 30 minut.
  • 2. Gdy zupa jest gotowa miksuję ją, ale niezbyt dokładnie, tak by kawałki warzyw były wyczuwalne.
  • Zupa ziemniaczano-pieczarkowa 3. Pieczarki kroje w plastry. Na patelni na maśle smażę pieczarki na złoty kolor, posypując tylko solą i pieprzem. Gdy się obrumienią większą część wkładam do zupy, mieszam, posypuję natką pietruszki i przyprawiam jeśli jest taka potrzeba. Zupę wlewam na talerze, na wierzch układam plastry pieczarek i posypuje świeżo zmielonym pieprzem i natką.
    Podaję z chlebem usmażonym na patelni, posmarowanym ząbkiem czosnku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować