Zupa ekspresowa, gdy się nie ma pomysłu na obiad, a trzeba zapchać puste żołądki w taki nieprzyjemny, zimny dzień. Dzięki ziemniakom jest syta, czosnkowi rozgrzewająca, a pieczarkom aromatyczna.
Zupa ziemniaczano-pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroję w kostkę, a czosnek w plasterki. Na łyżce masła podsmażam w garnku cebulę, dodaję ziemniaki, smażę mieszając aż się trochę przyrumienią, ostatni dodaję czosnek i jeszcze chwilę trzymam wszystko na ogniu. Wszystko zalewam wywarem, uzupełniam wodą ok 1/2l, dodaję obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, doprawiam solą i pieprzem i gotuję wszystko około 30 minut.
2.Gdy zupa jest gotowa miksuję ją, ale niezbyt dokładnie, tak by kawałki warzyw były wyczuwalne.
3.Pieczarki kroje w plastry. Na patelni na maśle smażę pieczarki na złoty kolor, posypując tylko solą i pieprzem. Gdy się obrumienią większą część wkładam do zupy, mieszam, posypuję natką pietruszki i przyprawiam jeśli jest taka potrzeba. Zupę wlewam na talerze, na wierzch układam plastry pieczarek i posypuje świeżo zmielonym pieprzem i natką.
Podaję z chlebem usmażonym na patelni, posmarowanym ząbkiem czosnku.
Komentarze