To propozycja sycącej, gęstej i kremowej zupy na danie główne czy podwieczorek .
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
3-4 ziemniaki ( w zależności od wielkości ok. 400g),
ok. 300 g pieczarek,
½ małego korzenia pietruszki,
plaster małego selera,
małą cebula,
2-3 ząbek czosnku,
ok 1 litra domowego bulionu (warzywny lub drobiowy),
sól, pieprz, ostra papryka do smaku, maggi,
2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
Kremowa zupa ziemniaczano pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na odrobinie oleju. Ziemniaka, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy również czosnek, zeszkloną cebulę i pieczarki, gotujemy ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie.
Mąkę mieszamy z odrobiną wody aby nie było grudek, dodajemy śmietanę i razem dokładnie mieszamy.
Zupę ściągamy z ognia, dajemy śmietanę połączona z mąką i miksujemy na gładką masę. Zagotowujemy jeszcze wszytko i doprawiamy do smaku według uznania. Przelewamy do miseczek i dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Komentarze