Kremowa zupa ziemniaczano pieczarkowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To propozycja sycącej, gęstej i kremowej zupy na danie główne czy podwieczorek .

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki ( w zależności od wielkości ok. 400g),
    ok. 300 g pieczarek,
    ½ małego korzenia pietruszki,
    plaster małego selera,
    małą cebula,
    2-3 ząbek czosnku,
    ok 1 litra domowego bulionu (warzywny lub drobiowy),
    sól, pieprz, ostra papryka do smaku, maggi,
    2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Kremowa zupa ziemniaczano pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na odrobinie oleju. Ziemniaka, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy również czosnek, zeszkloną cebulę i pieczarki, gotujemy ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie.
    Mąkę mieszamy z odrobiną wody aby nie było grudek, dodajemy śmietanę i razem dokładnie mieszamy.
    Zupę ściągamy z ognia, dajemy śmietanę połączona z mąką i miksujemy na gładką masę. Zagotowujemy jeszcze wszytko i doprawiamy do smaku według uznania. Przelewamy do miseczek i dekorujemy według uznania.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować