Składniki na zupę:
50-60 dag pieczarek,
por,
duża marchewka,
3 małe pietruszki,
udko z kurczaka,
liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego,
sól,
pieprz,
2 łyżki masła,
garść posiekanej natki pietruszki,
1-1,2 l wody.
80-100 ml śmietanki 30%.
Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalewam wodą, dodaję ziele angielskie i liścia laurowego, gotuję na niedużym ogniu około 20 minut.
Do mięsa dodaję pietruszkę, pora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut na małym ogniu.
Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu, do momentu zarumienienia. Dodaję do zupy, gotuję jeszcze przez 5 minut.
Zupę odstawiam z ognia, dodaję posiekaną natkę pietruszki i wlewam śmietankę, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Podaję z wcześniej ugotowanym makaronem.
Komentarze