Zupa ziemniaczana po włosku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pomysł na nią wziął się z tego, że intensywnie zastanawiałam się, w jaki sposób mogę wykorzystać olej który pozostał po suszonych pomidorach (wiecie, takie w słoiku, w oleju, z ziołami). Olej bądź co bądź pięknie pachnący i z całą pewnością wart dalszego wykorzystania.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    5-6 średniej wielkości ziemniaków
    ok. 1,2-1,5 l. wody
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    ok. 1/4 szklanki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
    kilka kawałków tychże pomidorów
    2 ząbki czosnku
    majeranek
    tymianek
    natka zielonej pietruszki
    liście świeżej bazylii
    ciemny sos sojowy
    1 łyżeczka masła
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczana po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Obrane ziemniaki kroję na małe kawałki. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju po pomidorach, wrzucam ziemniaki, dodaję masło i pod przykryciem smażę ok. 15 minut, mieszając. Pod koniec smażenia dodaję posiekany czosnek. Ziemniaki mają stać się miękkie i lekko rumiane. Wodę gotuję z pozostałym olejem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim - na małym ogniu, kilka minut. Zawartość patelni przekładam do garnka z gotującą się wodą i olejem. Wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie i blenduję wszystko na gładko. Doprawiam majerankiem, tymiankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Na talerzu do każdej porcji dodaję drobno posiekane z pietruszką i liśćmi bazylii pomidory.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować