Rolada mięsno-ziemniaczana po włosku

  • wyświetlono: 1016 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Nutkę włoskiego smaku dodają tu oliwki w mięsie i bazylia w masie ziemniaczanej. Rolada, choć pracochłonna, to warto ją przygotować , bo smakuje naprawdę pysznie :)

IMG_1607 — kopia
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto ziemniaczane: 5-6 ziemniaków
80g masła
3/4 szklanka mąki
2 jajka
2 łyżki posiekanej bazylii
sól, pieprz

Farsz: 60 dag mięsa mielonego
1 jajko
po pół papryki czerwonej i żółtej
2 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki bułki tartej

ponadto: 2 łyżki startego żółtego sera
tłuszcz do wysmarowania formy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rolada mięsno-ziemniaczana po włosku

  • rolada mięsno-ziemniaczana1. Ciasto ziemniaczane: ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Gdy ziemniaki wystygną , obierz i zmiel przez maszynkę. Masło utrzyj z żółtkami. Dodawaj stopniowo mąkę, zmielone ziemniaki, mleko i posiekaną bazylię. Połącz. Przypraw solą i pieprzem. Ubij pianę z białek na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą ziemniaczaną. Masę rozsmaruj na natłuszczonej, prostokątnej blaszce (o wym.25/40 cm) na grubość ok 1 cm. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • rolada mięsno-ziemniaczana2. Farsz: papryki umyj, wykrój gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę. Jajko wbij do mielonego, dodaj bułkę tartą, pokrojone papryki i osączone, pokrojone oliwki. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
  • rolada mięsno-ziemniaczana3. Podpieczony, gorący placek ziemniaczany przełóż na bawełnianą ściereczkę. Rozsmaruj masę mięsną, zwiń w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Roladę owiń papierem do pieczenia i przełóż do keksówki (o dł.40 cm). Piecz 30-40 minut w 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia przetnij papier i wierzch rolady posyp startym żółtym serem. Roladę podawaj pokrojoną w plastry, z ulubionym sosem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mieloneziemniakibazyliadanie mięsnena obiadrolada mięsnarolada ziemniaczanaoliwki czarne
 

Komentarze

Podobne przepisy

Skrzydełka po włosku

Dodane przez: afrodyta

Skrzydełka po włosku

Bardzo lubię drób na obiad, ponieważ...

nadziewane piersi z kurczaka

Dodane przez: agarybak76

Nadziewane piersi kurczaka po włosku

Smaczne, pożywne danie obiadowe...

Ryba po włosku

Dodane przez: ilka_86

Ryba po włosku

Rybka idealnie współgra z pomidorami...

fasola po włosku

Dodane przez: anta19

Fasolka po włosku

Jeżeli znudziła się Wam fasolka...

Rolada ziemniaczana

Dodane przez: rzelkazag

Rolada ziemniaczana

Sposób na wykorzystanie zarówno...

Dynia po włosku

Dodane przez: Cafe Babilon

DYNIA PO WŁOSKU

Tak przyrządzoną dynię można podać...