Zupa z zielonych warzyw

5 (193 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Brokuły, kalafior, szpinak, cukinia, gruszka… czego nie ma w tej zupie. Bogactwo smaków różnych warzyw łączy się w bardzo smacznej, pożywnej zupie, którą z powodzeniem możemy przygotować w wersji z kawałkami warzyw jak i jako zupę-krem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Cebula biała 1 szt.
    Ząbki czosnku 2 szt.
    Oliwa z oliwek lub olej kokosowy 1-2 łyżki
    Kalafior 1 szt.
    Brokuł 1 szt.
    Cukinia 1 szt.
    Gruszka twarda 1 szt.
    Szpinak 250g
    Bulion warzywny 1l
    Duża garść świeżej bazylii
    Sól, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa brokułowa

Zupa z zielonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na tłuszczu razem z posiekanym w cieniutkie plasterki czosnkiem.
    Warzywa myjemy. Kalafior i brokuły dzielimy na różyczki. Cukinie i gruszkę kroimy w dużą kostkę. Przygotowane warzywa dokładamy do cebulki i przesmażamy 2-3 minuty. Podlewamy bulionem, zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą ugotowane al dente. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy posypane świeżą bazylią.
    Opcjonalnie zupę możemy zmiksować razem z świeżą bazylia uzyskując zieloną zupę-krem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować