Słodki rosół z curry

4.49 (195 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Duża ilość marchwi nadaje zupie naturalnie słodki smak. Dodatek curry sprawia, że nabiera ona smaku przypominającego kuchnię chińską oraz złotą barwę.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA 5 LITROWY GARNEK

    kurczak (1,5 kg)
    6 dużych marchewek
    2 duże pietruszki
    2 średnie cebule
    3 liście kapusty białej
    gruby plaster selera
    kilka pieczarek

    0,5 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
    sól, pieprz, liście laurowe
    łyżka curry

    pęczek koperku
    pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Rosół Curry

Słodki rosół z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny i lekko solimy wywar.
  • 2. Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy ka większe kawałki, Liście kapusty i pieczarki myjemy. Wszystkie pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru. Liście kapusty i pieczarki wrzucamy w całości.
  • 3. Zupę doprawiamy pieprzem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz curry. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Na sam koniec dodajemy posiekany koper i posiekaną natkę. Zagotowujemy, doprawiamy jeszcze raz solą w razie potrzeby. Podajemy z ugotowanym makaronem lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Marchewka Pieczarki Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować