Zupa z zielonego groszku

5 (194 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Odrobina wartościowej zieleni na jesienną chandrę

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -40 dag zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki)
    -pęczek natki pietruszki
    -cebula
    -ząbek czosnku
    -2 łyżki masła
    -litr buliony warzywnego
    -sól, biały pierz, słodka mielona papryka
    -1/2 szkl. śmietany
    -duży ziemniak
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeży groszek przebrać, sparzyć wrzątkiem na sicie. Groszek z puszki osączyć z zalewy. Mrożony rozmrozić, osączyć. Natkę umyć, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
    Masło rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać groszek i natkę, podsmażyć. Wlać gorący bulion, gotować na średnim ogniu około 20 minut. Zupę lekko ostudzić, wlać do zupy 2/3 śmietany, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Ziemniak obrać, umyć, pokroić i małą kostkę. Dodać do zupy, gotować jeszcze około 10 minut. Gotową zupę rozlać do talerzy. Każdą porcję ozdobić odrobiną śmietany, oprószyć mieloną papryką, udekorować gałązkami natki. Zamiast ziemniaków zupę można podać z groszkiem ptysiowym lub zrumienionymi na maśle grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować