Zupa z pieczonych batatów i białej rzodkwi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zupa o bardzo ciekawym smaku, lekko słodka, z nutą cytrusów, świetnie pasującą natką pietruszki i kawałkami mięsa. Delikatna, ale też rozgrzewająca dzięki dodatkowi imbiru.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 średniej wielkości batat
    1 niewielka biała rzodkiew
    ok. 1,5 l. wywaru
    (gotowałam na kościach karkowych, z dużą ilością mięsa, z zielem angielskim i liściem laurowym)
    3 ząbki czosnku
    szczypta startego świeżego imbiru
    2-3 gałązki tymianku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1-2 mandarynki
    sól, pieprz do smaku
    2-3 łyżki octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z pieczonych batatów i białej rzodkwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0r7mpju 1. Przygotowanie:
    Obrane: batat i rzodkiew kroję w plastry grubości ok. 1 cm, układam na natłuszczonej olejem blasze, smaruję olejem z góry, lekko solę i oprószam pieprzem - piekę w temperaturze 185 stopni C. ok. 40 minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Przekładam warzywa i gałązki tymianku do lekko gotującego się wywaru (wcześniej gotowałam go na tyle długo, że mięso było już bardzo miękkie i odstawało od kości). Gotuję wszystko jeszcze 10-15 minut, po czym miksuję na gładko (wcześniej usuwam kości, liście laurowe i ziele angielskie). Doprawiam do smaku solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem (uwaga, nie za dużo), dodaję też sok z mandarynek. Dodaję ocet balsamiczny do smaku, powinien lekko zaostrzyć całość. Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę. Zupę podaję z mięsem, które wcześniej się gotowało w wywarze, z kleksem śmietany i octu balsamico. oprószoną zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować