Zupa z pieczonej dyni i ziamniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie umyć, przekroić na pół i wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Pokroić w grube plastry i ułożyć skórką do dołu na balszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek i posypać ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około godzinę.
2.Marchewke obrać, pokroić w 1,5-2 cm plastry i ułożyć na blaszcze obok dyni. Skropić oliwą i posypać ziołami. Piec razem z dynią
3.W miedzyczaise obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki i podgotować 10min.
4.Podgotowane ziemniaki dodać do dyni i marchewki mniej wiecej w połowie czasu pieczenia.
5.Upieczone warzywa odstawić do przestygniecia. Dynie obrać ze skóry, razem z ziemniakami i marchewką przełożyć do garnka i zalać bulionem tak aby zakrył całe warzywa. Chwilę gotować.
6.Zupe blendujemy na gładką masę, dolewamy wywaru jesli zupa jest za gęsta. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem
7.Krem z pieczonej dyni i ziamniaków podajemy z kleksem gęstej smietany.
Komentarze