Zupa z młodej pokrzywy

  • wyświetlono: 608 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

obowiązkowa zupa na wiosnę, gdy pojawi się pierwsza młoda pokrzywa

PolskaGotuje
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- młode liście pokrzywy: 25 sztuk
- żeberka wieprzowe: 20 dekagramów
- liść laurowy, ziele angielskie po: 2 sztuki
- jałowiec ziarna: 2 sztuki
- ziemniaki: 4 sztuki
- włoszczyzna na zupę: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa z młodej pokrzywy

  • 1. Z pierwszej wiosennej pokrzyw zrywamy czubki (z trzema liśćmi) i płuczemy w zimnej wodzie.
  • 2. Następnie szatkujemy je drobno (można również czubki wcześniej sparzyć gorącą wodą, wtedy pokrzywa nie będzie piekła podczas szatkowania –ale również przez to utracimy część witamin).
  • 3. Do zimnej wody wkładamy żeberka i odszumowujemy. Następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec oraz pokrojone ziemniaki no i pokrzywę. Całość gotujemy ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakizupaobiadwiosnakuchnia polskaregionalne_daniakuchnia podlaskapodlasiemłode liście pokrzywy

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa gołąbkowa z młodej kapusty

Dodane przez: joanna30

Zupa gołąbkowa z młodej kapusty

Pyszna i sycąca zupa, która w smaku...

Zupa gołąbkowa z młodej kapusty z pulpecikami

Dodane przez: joanna30

Zupa gołąbkowa z młodej kapusty z pulpecikami

Na straganach pojawiła się już...

Zupa "bigos" / Zupa z młodej kapusty

Dodane przez: monika016

Zupa "bigos" / Zupa z młodej kapusty

Miałam problem z nazwaniem tej...

Zupa z młodych jarzyn

Dodane przez: Gosia123

Zupa z młodych jarzyn

Młode jarzyny, mięsko... i wychodzi...

Zupa z młodej kapusty włoskiej

Dodane przez: JustKuchcik

Zupa z młodej kapusty włoskiej

Kapuśniak z młodych warzyw.

krem z pokrzywy i szpinaku

Dodane przez: piranija

Zupa krem z pokrzywy i szpinaku

Pyszna i bardzo zdrowa zupka z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE