Zupa krem z pokrzywy

4.5 (160 ocen)

  • 40 min

pokrzywa, ma niesamowicie cenne dla naszego organizmu właściwości.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    ok. 100 g świeżej pokrzywy
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    4-5 ziemniaków
    ok. 1 l bulionu warzywnego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki śmietany 18%
    50 g żółtego sera, startego
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrzywę dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, aż się zeszkli. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Razem z cebulą wrzucić do garnka i zalać bulionem. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą ugotowane. Dodać posiekaną pokrzywę i gotować jeszcze ok. 5 minut. Całość zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane startym serem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować