Zupa-krem z pokrzywy

0 (0 ocen)

100g zielonej pokrzywy ma w sobie 5g lekko przyswajalnego białka roślinnego. Pokrzywa jest zatem liderką przed szpinakiem i brokułem w kategorii wartości odżywczych.

Składniki:

  • 1kg pokrzywy
    2 nieduże cebule
    2 ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    1l wywaru mięsnego lub warzywnego
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem z pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrzywę umyj i sparz wrzątkiem. Na dno garnka wlej trochę oleju i duś pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj wywar i pokrzywę. Zagotuj. Dodaj pokrojony ziemniak. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Gotową zupę zmiksuj blenderem. Dopraw pieprzem i solą. Dodaj gałkę muszkatołową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować