1/2 główki większej młodej kapusty włoskiej (600g)
1 kg młodych niezbyt dużych ziemniaków
300 g młdej marchewki
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
5 szklanek bulionu warzywnego
3 łyżki masła
100 g koncentratu pomidorowego
około 400 g jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
2 - 3 łyżeczki cukru
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
Zupa z młodej kapusty włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę oskrobać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Wrzucić do garnka z rozpuszczonym masłem, dodać posiekany szczypiorek - smażyć 5 min.
2.Kapustę poszatkować i dołożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać koncentrat, sok z cytryny, cukier - doprowadzić do wrzenia i gotować 10 min. Po tym czasie dołożyć oskrobane ziemniaki (w całośći, ewentualnie pokrojone w większą kostkę). Gotować do miękkości warzyw (15 - 20 min). Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotową zupę doprawić do smaku. Każdą porcję zabielić 2 - 3 łyżeczkami jogurtu.
Komentarze