Kremowa zupa z młodej kapusty zagęszczona chlebem tostowym. Danie bardzo delikatne, z dodatkiem sezonowych składników i jabłka. Pyszny sposób na udany obiad.
Składniki:
1 średnia młoda kapusta (600 g)
2 nieduże młode marchewki (łącznie 150 g)
½ niedużego młodego selera (150 g)
100 g oczyszczonej młodej białej cebulki bez szczypioru (dymka)
10 cm - owy kawałek młodego pora
2 małe jabłka (2 x 100 g)
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanej bazylii
3 – 4 łyżki oliwy
200 g śmietany 12%
6 szklanek bulionu warzywnego
8 kromek chleba tostowego pszennego (łącznie 200 g)
1 kopiasta łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Zupa krem z młodej kapusty z chlebem tostowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną marchewkę i seler pokroić na małe kawałki. Pozbawione gniazd nasiennych jabłka, dymkę i pora drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć rozdrobnione składniki, wsypać curry, kolendrę i paprykę w proszku. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać i krótko przesmażyć. Następnie wlać bulion i gotować 20 – 25 min. Po tym czasie dołożyć pokrojony w małą kostkę chleb, miętę i bazylię. Wymieszać, a całość gotować jeszcze ok. 5 min.
3.Zupę zmiksować ze śmietaną za pomocą blendera. Danie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze