Zupa z karpiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To bardzo smaczna zupa dla miłośników karpia . Zdrowa i pożywna.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag. pokrojonej tuszki karpia
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera i pora
    1 cebula
    2 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu czarnego
    2 łyżki masła
    2 gałązki tymianku
    1,5 litra bulionu warzywnego
    sól i pieprz z kolendrą do smaku
    przyprawa Harissa do smaku
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki śmietany ukwaszonej 15%
    Dodatkowo:
    grzanki z serem
    listki tymianku do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z karpiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Pokrojoną rybę posypuję solą i pieprzem, odstawiam. Warzywa obieram. Cebulę i pora kroję w plasterki, podsmażam na maśle, dodaje starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera, podsmażam, dodaje listki tymianku, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, listki laurowe, zalewam bulionem, gotuje 10 minut. Do całości dodaję rybę, gotuję na małym ogniu ok. 25 minut, rybę wyjmuje, do reszty dodaje przecier pomidorowy, doprowadzam do zagotowania. Śmietanę mieszam z mąką, dodaję do zupy, mieszam, doprowadzam do zagotowania. Całość próbuje, doprawiam sola, pieprzem i przyprawą Harissa. Rybę oddzielam z ości, dodaję na talerzu do zupy, posypuję listkami tymianku.Podaje z grzankami.

Porady

Tak przygotowaną zupę można podać z ryżem lub z ziemniakami z wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować