Zupa z karpiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną rybę posypuję solą i pieprzem, odstawiam. Warzywa obieram. Cebulę i pora kroję w plasterki, podsmażam na maśle, dodaje starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera, podsmażam, dodaje listki tymianku, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, listki laurowe, zalewam bulionem, gotuje 10 minut. Do całości dodaję rybę, gotuję na małym ogniu ok. 25 minut, rybę wyjmuje, do reszty dodaje przecier pomidorowy, doprowadzam do zagotowania. Śmietanę mieszam z mąką, dodaję do zupy, mieszam, doprowadzam do zagotowania. Całość próbuje, doprawiam sola, pieprzem i przyprawą Harissa. Rybę oddzielam z ości, dodaję na talerzu do zupy, posypuję listkami tymianku.Podaje z grzankami.
Porady
Tak przygotowaną zupę można podać z ryżem lub z ziemniakami z wody.
Komentarze