Zupa ma głęboki smak, jest gęsta i pożywna, a do tego bardzo, bardzo smaczna. Najczęściej podaję ja z pieczywem. Doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe lub serowe.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2l bulionu warzywnego
jedna dynia piżmowa (około 1,2kg)
2 średnie marchewki
1kg pomidorów (ja daję malinowe)
2 gałązki rozmarynu (świeżego lub suszonego)
2 gałązki tymianku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju jeśli ktoś nie lubi)
Zupa z dyni i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka wlać bulion, włożyć obraną i pokrojoną na kawałki marchew (wielkość jest obojętna, gdyż zupę będziemy miksować). Włożyć zioła (tymianek oraz rozmaryn).
Dynię obrać pokroić w paski grubości około 1,5cm. Grilować na patelni grillowej aż pojawią się ciemne paski. Wrzucić do zupy.
2.Pomidory pokroić w kostkę i także dodać do zupy.
Warzywa gotować do miękkości. Doprawić pieprzem, solą oraz oliwą. Zmiksować na gładką masę. Zupę podawać gorącą. Smacznego.
Komentarze