Zupa wiosenna ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smacznie, zdrowo i kolorowo

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 litra wody
    1 liść laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
    6 ziarenek pieprzu czarnego
    1/2 małej cukinii
    1/4 kopru włoskiego (fenkuł)
    8 szparagów zielonych
    6 szparagów białych
    kawałek selera
    1/2 średniej pietruszki
    1 średnia marchewka
    1/2 czerwonej papryki
    5 małych ziemniaków
    szczypta chili Jalapeno
    garść zielonego groszku mrożonego
    1/2 pęczka grubego szczypiorku
    2 płaskie łyżeczki soli
    pieprz do smaku
    1/4 łyżeczki cukru
    2 łyżki masła
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    2 czubate łyżki śmietany 12 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa wiosenna ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażanie warzyw 1. Pietruszkę, seler, marchewkę i ziemniaki obieramy, paprykę czyścimy z nasion, ze szparagów zdejmujemy wierzchnią skórkę i odcinamy stwardniałe końce (u białych około 4 cm, zielone mniej), koper włoski i cukinię myjemy.
    Pietruszkę, marchewkę i selera kroimy w małą kostkę, cukinię, ziemniaki, koper włoski i paprykę w średnią kostkę, szparagi na około 2-3 cm części. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy do niej liść laurowy, ziela angielskie, pieprz ziarnisty i łyżeczkę soli. Zagotowujemy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy przygotowane warzywa, posypujemy łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Podsmażamy na średnim ogniu około 10 minut, a następnie wrzucamy do gotującej się (wrzącej) wody. Na patelnie wlać odrobinę wody (z garnka) i przemieszać, aby cały aromat z patelni się wypukał i ponownie przelać do garnka z warzywami. Ustawiamy średni gaz i gotujemy około 45 minut.
    Po tym czasie dorzucamy do zupy groszek, cukier i chili Jalapeno i gotujemy jeszcze 10 minut.
    Pod koniec zabielamy zupę śmietaną rozprowadzoną w około 100 ml wrzącego wywaru z zupy (tzn do kubka wlewamy zupę do niej wlewamy śmietanę i szybko mieszamy, a następnie wlewamy do garnka z zupą, zawsze w tej kolejności, co by się nie zważyła) i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w 1/4 szklanki zimnej wody (woda musi być zimna, aby nie zrobiły się kluski). Na koniec doprawiamy zupę wg swojego smaku pieprzem i solą i wsypujemy posiekany szczypiorek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wiosenna zupka

To może cię zainteresować