Zupa wiosenna ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Pietruszkę, seler, marchewkę i ziemniaki obieramy, paprykę czyścimy z nasion, ze szparagów zdejmujemy wierzchnią skórkę i odcinamy stwardniałe końce (u białych około 4 cm, zielone mniej), koper włoski i cukinię myjemy.
Pietruszkę, marchewkę i selera kroimy w małą kostkę, cukinię, ziemniaki, koper włoski i paprykę w średnią kostkę, szparagi na około 2-3 cm części. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy do niej liść laurowy, ziela angielskie, pieprz ziarnisty i łyżeczkę soli. Zagotowujemy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy przygotowane warzywa, posypujemy łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Podsmażamy na średnim ogniu około 10 minut, a następnie wrzucamy do gotującej się (wrzącej) wody. Na patelnie wlać odrobinę wody (z garnka) i przemieszać, aby cały aromat z patelni się wypukał i ponownie przelać do garnka z warzywami. Ustawiamy średni gaz i gotujemy około 45 minut.
Po tym czasie dorzucamy do zupy groszek, cukier i chili Jalapeno i gotujemy jeszcze 10 minut.
Pod koniec zabielamy zupę śmietaną rozprowadzoną w około 100 ml wrzącego wywaru z zupy (tzn do kubka wlewamy zupę do niej wlewamy śmietanę i szybko mieszamy, a następnie wlewamy do garnka z zupą, zawsze w tej kolejności, co by się nie zważyła) i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w 1/4 szklanki zimnej wody (woda musi być zimna, aby nie zrobiły się kluski). Na koniec doprawiamy zupę wg swojego smaku pieprzem i solą i wsypujemy posiekany szczypiorek.
Komentarze