Kociołek warzywno-mięsny

4.5 (196 ocen)

  • 30 min

Smaczny i szybki obiad, bogaty w smaki i kolory

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
    2 cebule
    1 łyżka smalcu
    750 ml bulionu drobiowego
    3 listki laurowe
    2 marchewki
    1/2 główki średniej młodej kapusty
    1/4 fenkułu (kopru włoskiego)
    2 duże pieczarki
    100 g kiełbasy cienkiej
    4 młode małe ziemniaki
    1/4 papryki czerwonej
    1/2 pora
    majeranek (u mnie świeży, ale może być jak najbardziej suszony)
    1/2 startej gałki muszkatołowej
    1/4 papryczki chili (bez pestek, ewentualnie 5 ziarenek)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kociołek warzywno-mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w grubą kostkę, a fileta z kurczaka w paski.
    Na dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać smalec wrzuć listki laurowe i przesmażyć cebulę i pierś, następnie zalać bulionem i gotować.
    Marchewki, ziemniaki i pieczarki obrać. Ziemniaki i pieczarki pokroić na ósemki, marchewki w grube plasterki. Dorzucić do bulionu z kurczakiem i na średnim ogniu dusić pod przykryciem.
    Paprykę oczyścić i pokroić na paseczki. Chili drobno posiekać. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i opłukać. Fenkuł i kapustę grubo poszatkować. Kiełbasę pokroić w półplastry. Dorzucić wszystko na patelnię i bez przykrycia dusić, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane około 15 minut. 5 minut przed końcem dodać pokrojonego w plasterki pora, gałkę muszkatołową i pieprz wg uznania. Możemy również dosolić do smaku, ale to już zależy jaki mieliśmy bulion.
    Gdy potrawa jest już gotowa zdjąć z ognia i posypać majerankiem wedle uznania i zamieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować