Lekka, wiosenna zupa ze szparagami

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że trzeba korzystać z niego na różne sposoby. Jednym z tych sposobów jest zrobienie zupy ze szparagami. Jest lekka i smakuje wiosną, bo ma w sobie młode warzywa i dużo koperku.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
    5 pałek z kurczaka
    3 marchewki
    1 pietruszka
    3 gałązki selera naciowego
    1 por
    1 cebula
    1 pęczek koperku
    4 ząbki czosnku
    vegeta, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Lekka, wiosenna zupa ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, obieramy je zaczynając od miejsca pod główkami, kroimy na dość spore kawałki. Por, marchew i pietruszkę kroimy w półplastry. Seler naciowy, koperek, czosnek i cebulę drobno siekamy.
  • 2. Z nóżek ściągamy skórę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa poza szparagami i koprem. Gotujemy przez 1 godzinę.
  • 3. Z zupy wyjmujemy pałki, oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy do zupy. Dodajemy szparagi i koperek, doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem, gotujemy jeszcze 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować