Zupa warzywno-pomidorowa z czarnym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zalej letnią wodą na około pół godziny. Następnie odcedź, przepłukaj ryż i zalej wodą aby wystawała dwukrotnie ponad powierzchnie. . Dodaj łyżkę oliwy. Gotuj ryż około 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli. Wyłącz palnik i pozostaw chwilę ryż pod przykryciem. Przenieś ryż na durszlak i przelej wodą.
2.Czosnek, cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na oleju. Paprykę, pieczarki, marchewki obierz i pokrój drobno. Ogórki potnij na drobne kawałki. Następnie przełóż do garnka wszystkie warzywa oprócz fasoli i ogórków, grzyby,zalej bulionem i gotuj pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj passatę, fasolę, ogórki, przyprawy do smaku i gotuj jeszcze chwilę całość, aby smaki się przegryzły. Podawaj z ugotowanym czarnym ryżem.
Komentarze