Zupa warzywno-pomidorowa z czarnym ryżem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czarny ryż to jedna z najzdrowszych odmian ryżu. Warto go na stałe wprowadzić do swojego jadłospisu. Ja wykorzystałam go jako zdrowe wypełnienie zupy.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka = 250 ml
    Składniki:
    500 ml passaty pomidorowej
    900 ml bulionu warzywnego
    4 ząbki czosnku
    2 cebule białe
    1 papryka czerwona
    30 dag pieczarek
    ¾ szklanki czerwonej fasoli z puszki
    Marchewka
    3 niewielkie ogórki kiszone
    Sól, pieprz ziołowy
    Papryka ostra w proszku
    Olej rzepakowy
    Ponadto:
    100 gram ryżu czarnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa warzywno-pomidorowa z czarnym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalej letnią wodą na około pół godziny. Następnie odcedź, przepłukaj ryż i zalej wodą aby wystawała dwukrotnie ponad powierzchnie. . Dodaj łyżkę oliwy. Gotuj ryż około 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli. Wyłącz palnik i pozostaw chwilę ryż pod przykryciem. Przenieś ryż na durszlak i przelej wodą.
  • 2. Czosnek, cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na oleju. Paprykę, pieczarki, marchewki obierz i pokrój drobno. Ogórki potnij na drobne kawałki. Następnie przełóż do garnka wszystkie warzywa oprócz fasoli i ogórków, grzyby,zalej bulionem i gotuj pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj passatę, fasolę, ogórki, przyprawy do smaku i gotuj jeszcze chwilę całość, aby smaki się przegryzły. Podawaj z ugotowanym czarnym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować