Zupa szczawiowa z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Żywieni tradycyjnymi, polskimi potrawami, nie potrafimy bez nich obejść się. Nie potrafimy też nie dodać naszego serducha w te potrawy, by nie stworzyć coś swojego. Tradycja w naszym wykonaniu niejednym spodoba się.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    4 ziemniaki
    1,5 l wody
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 kg kości wędzonych kości wieprzowych
    2 jajka
    200 g pieczarek
    biała część pora
    1 łyżka suszonego lubczyku
    250 g szczawiu ze słoika
    masło
    2 pełne łyżki śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa szczawiowa z pieczarkami 1. Marchewki, pietruszkę, seler kroimy, ziemniaki w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy wodą, dodajemy kości razem z ½ łyżeczki soli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy przez 30 min. Kości wyciągamy i studzimy (później oddzielamy mięso od kości).
    Jajka gotujemy na twardo. Kroimy.
    Pieczarki oczyszczamy i smażymy na maśle (1 łyżka ) z pokrojonym w piórka porem. Oprószamy lubczykiem, solą i pieprzem.
    Szczaw smażymy na maśle, dodajemy do zupy, gotujemy przez kwadrans, dodajemy mięso.
    Śmietanę mieszamy z mąką i zimną wodą, hartujemy zupą i dodajemy do całości.
    Dokładnie mieszamy, dodajemy pieczarki.
    Podgrzewamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować