Żywieni tradycyjnymi, polskimi potrawami, nie potrafimy bez nich obejść się. Nie potrafimy też nie dodać naszego serducha w te potrawy, by nie stworzyć coś swojego. Tradycja w naszym wykonaniu niejednym spodoba się.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
4 ziemniaki
1,5 l wody
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 kg kości wędzonych kości wieprzowych
2 jajka
200 g pieczarek
biała część pora
1 łyżka suszonego lubczyku
250 g szczawiu ze słoika
masło
2 pełne łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Zupa szczawiowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki, pietruszkę, seler kroimy, ziemniaki w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy wodą, dodajemy kości razem z ½ łyżeczki soli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy przez 30 min. Kości wyciągamy i studzimy (później oddzielamy mięso od kości).
Jajka gotujemy na twardo. Kroimy.
Pieczarki oczyszczamy i smażymy na maśle (1 łyżka ) z pokrojonym w piórka porem. Oprószamy lubczykiem, solą i pieprzem.
Szczaw smażymy na maśle, dodajemy do zupy, gotujemy przez kwadrans, dodajemy mięso.
Śmietanę mieszamy z mąką i zimną wodą, hartujemy zupą i dodajemy do całości.
Dokładnie mieszamy, dodajemy pieczarki.
Podgrzewamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze