Dziś zawitałam dla was z kolejnym przepisem na przepyszną zupę ryżową z dodatkiem warzyw ugotowaną na żeberkach wieprzowych. Po prostu niebo w gębie jak to się mówi.
Zupa ryżowo-warzywna na żeberkach wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać półtora litra wody dodać wypłukane i pokrojone na części żeberka oraz mieszankę warzywną. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości żeberek, w trakcie gotowania się wywaru dodać liść laurowy, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Gdy żeberka w wywarze są już miękkie wtedy wsypać ryż i co jakiś czas mieszając aby ryż nie przystał do dna garnka gotować do jego miękkości, pod koniec jak już ryż jest miękki dodać kostki magii
2.Jak już ryż w wywarze z żeberkami jest już wystarczająco miękki doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną wkroić drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki lekko zagotować i zdjąć z ognia. Każda zupa czym wolniej się gotuje tym bardziej jest klarowna a nie mętna
3.Tak ugotowaną zupę ryżowo warzywną z dużą ilością natki pietruszki podałam z porcją żeberek, zapach gotującej się zupy roznosił się po całym domu. Jeżeli ktoś nie lubi zieleniny lub jej po prostu nie toleruje można ją pominąć ja po prostu nie wyobrażam sobie zup bez warzyw ani bez zielonego
Komentarze