Zupa buraczkowa na żeberkach wieprzowych

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś jedna z naszych ulubionych zup a tym bardziej że ze swojskich buraczków które zrobiłam na zimę w słoiki, taką zupę uwielbia cała moja rodzina

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    2 - 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej - zależy jaką dacie przyprawę,
    5 ziarenek ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    1 kawałek pora,
    1 średnia marchew,
    6 dużych ziemniaków,
    1 słoik swojskich buraków 500 g,
    200 ml śmietany 30 % - 0,5 szklanki,
    1 łyżka natki pietruszki i kopru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa buraczkowa na żeberkach wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać pokrojone na części żeberka paski, suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy. Całość zagotować i zmniejszyć gaz na wolnym gotować do miękkości żeberek w miedzy czasie gotowania zebrać powstałe szumowiny. Jak już żeberka są prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew pokrojoną dowolnie oraz pokrojony por, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków
  • zupa 2. Jak już ziemniaki są miękkie oraz żeberka wtedy do zupy dodać buraczki ze słoika wymieszać doprawić według swego smaku octem oraz cukrem i chwilkę zagotować. Po chwili wlać śmietanę trzydziestoprocentową i szybkim ruchem zamieszać aby śmietana się nie zważyła, lekko zagotować
  • zupa 3. Do zagotowanej zupy na sam koniec dodać bardzo drobno pokrojoną natkę pietruszki z koprem również zamieszać i lekko zagotować, wyłączyć gaz pozostawić na chwilę aby smaki się przegryzły, oryginalny kolor jest właśnie taki gdy zupa chwilę postoi szkoda że nie można zdjęciem przesłać faktycznego koloru i smaku zupy
  • zupa 4. Pyszną i aromatyczną zupę podałam z kawałkiem żeberek gotowanych w zupie, ugotowałam większą ilość tak że jeszcze na jutro będziemy mieli ( jest nas w domu trzech tak że dużo nie jemy ). Jeżeli ktoś z jakiegoś powodu nie może jadać zieleniny również można ja pominąć
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować