Zupa rybna z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Osuszone filety pokropić sokiem z cytryny, przykryć, wstawić na godzinę do lodówki. Dokładnie umyty por pokroić w cienkie plasterki, cebulę - w drobną kostkę, czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, włożyć por i czosnek, wymieszać, chwilę smażyć, dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu, posiekaną natkę pietruszki i tymianek. Lekko skropić wrzątkiem, przykryć i dusić ok. 10 minut. Filety z ryby pokroić w kostkę, dodać do cebuli razem z obranymi ze skórki, pokrojonymi pomidorami, zalać winem, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut. Zagotować bulion, wrzucić do niego obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 15 minut. Dodać pokrojone w paseczki oliwki, połączyć z rybą i razem gotować na małym ogniu 10 minut. Doprawić ewentualnie solą pieprzem i sokiem z cytryny.
Komentarze