Zupa rybna z oliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zupa rybna z oliwkami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 80 dag filetów z morszczuka,
    łyżka soku z cytryny,
    cebula,
    duży por (tylko biała część),
    2 - 3 ząbki czosnku,
    3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    łyżka posiekanych świeżych listków tymianku,
    1 listek laurowy,
    4 - 6 ziarenek pieprzu,
    6 twardych mięsistych pomidorów,
    2 - 3 duże ziemniaki,
    2 łyżki wydrylowanych zielonych oliwek,
    2 łyżki oleju,
    kieliszek białego wytrawnego wina,
    5 szklanek bulionu,
    sól i pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa rybna z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Osuszone filety pokropić sokiem z cytryny, przykryć, wstawić na godzinę do lodówki. Dokładnie umyty por pokroić w cienkie plasterki, cebulę - w drobną kostkę, czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, włożyć por i czosnek, wymieszać, chwilę smażyć, dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu, posiekaną natkę pietruszki i tymianek. Lekko skropić wrzątkiem, przykryć i dusić ok. 10 minut. Filety z ryby pokroić w kostkę, dodać do cebuli razem z obranymi ze skórki, pokrojonymi pomidorami, zalać winem, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut. Zagotować bulion, wrzucić do niego obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 15 minut. Dodać pokrojone w paseczki oliwki, połączyć z rybą i razem gotować na małym ogniu 10 minut. Doprawić ewentualnie solą pieprzem i sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

zupa rybna

To może cię zainteresować