Zupa porowa z serkami topionymi i klopsikami

4.27 (211 ocen)

  • 40 min

Wspaniale rozgrzewająca, sycąca, w sam raz na zimniejsze dni.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 litry bulionu drobiowego
    3 marchewki
    3 pory
    3 serki topione 100 g (2 gouda, 1 tylżycki)
    30 dag. mielonego mięsa
    1 mała cebula
    1 jajko
    1 łyżka tartej bułki
    sól, pieprz do smaku
    mąka do obtoczenia klopsików
Wystaw ocenę:

4.27 (211 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa porowa z serkami topionymi i klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać drobno posiekaną cebulkę, jajko i tartą bułkę. Przuprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać z mięsem, uformować małe klopsiki i obtoczyć w mące. Odstawić. Do garnka przelać bulion, dodać starte na tarce o dużych oczkach marchewki i pokrojone w cienkie krążki pory. Wywar gotować, aż warzywa będą miękkie.
  • 2. Następnie dodać do zupy odłożone wcześniej klopsiki. Gotować w zupie ok. 5 minut, następnie dołożyć rozdrobnione serki topione i gotować tak długo, aż serki całkowicie się rozpuszczą. Doprawić do smaku pieprzem i jeśli trzeba solą. Można podawać z przesmażonymi na maśle porami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Por Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować