Zupa porowa z serkami topionymi i klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełożyć do miski, dodać drobno posiekaną cebulkę, jajko i tartą bułkę. Przuprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać z mięsem, uformować małe klopsiki i obtoczyć w mące. Odstawić. Do garnka przelać bulion, dodać starte na tarce o dużych oczkach marchewki i pokrojone w cienkie krążki pory. Wywar gotować, aż warzywa będą miękkie.
2.Następnie dodać do zupy odłożone wcześniej klopsiki. Gotować w zupie ok. 5 minut, następnie dołożyć rozdrobnione serki topione i gotować tak długo, aż serki całkowicie się rozpuszczą. Doprawić do smaku pieprzem i jeśli trzeba solą. Można podawać z przesmażonymi na maśle porami.
Komentarze